2921 са загиналите от земетресението в Турция, 1444 жертви в Сирия

14 000 души са ранени в Турция, 3511 в Сирия

Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души след поредицата от силни трусове в близост до турско-сирийската граница. Най-големият от тях бе с магнитуд 7,8 по Рихтер, предаде АФП.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия съобщават, че над 5600 сгради са били изравнени със земята в няколко града, включително много многоетажни жилищни блокове, които са били пълни със спящи жители, когато е станало първото земетресение.

В град Кахраманмарас в Югоизточна Турция очевидци се опитват да разберат мащаба на бедствието.

"Мислехме, че това е апокалипсис", казва Мелиса Салман, 23-годишна репортерка: "За първи път преживяваме подобно нещо."

Днес турската хуманитарна агенция AFAD съобщи, че само в тази страна вече има 2921 загинали.

Броят на загиналите в Сирия нарасна до най-малко 1444 души. В контролираните от правителството райони броят на загиналите нарасна до "1431 ранени и 711 загинали в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус", съобщи сирийското министерство на здравеопазването. В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната са загинали най-малко 733 души, а повече от 2100 са ранени, по данни на спасителната група "Бели каски". С новите данни общият брой на потвърдените жертви достигна 4365.

Съществуват опасения, че броят на загиналите ще се увеличава. Според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души.

Първото земетресение в понеделник е станало в 4:17 ч. местно време на дълбочина около 18 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около два милиона души.

До момента има данни за повече от 14 000 ранени в Турция, съобщи агенцията за управление на бедствията, а в Сирия са ранени най-малко 3411 души.

Длъжностни лица съобщиха, че три големи летища не функционират, което затруднява доставките на жизненоважна помощ.

Зимна снежна буря е покрила основните пътища в района с лед и сняг.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили.

Конфликтът вече определя реакциите при извънредни ситуации. Пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва повторното отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до районите, контролирани от бунтовническите групировки.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморска база.

Още преди трагедията сградите в Алепо често се срутваха поради разрушената инфраструктура, която страдаше от липсата на надзор по време на войната.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, като затвориха и училищата за две седмици.

В затвор, в който се намират предимно членове на групировката "Ислямска държава" в Северозападна Сирия, затворниците се разбунтуваха след земетресенията. Най-малко 20 от тях са избягали, съобщи за АФП източник от заведението. /БГНЕС