8 от лицата в списъка "Петков" са чисти, за останалите 11 има данни в службите

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

По отношение на 8 от посочените от премиера Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите на изпълнителната власт за проверката относно предоставените от Петков медийни публикации в обем от 588 страници, съдържащи твърдения за евентуално извършени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс от 19 лица, предаде BGonAir.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи, както посочената в публикациите информация, така също и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.
За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. За останалите 11 лица са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими с изложеното в предоставените от министър-председателя медийните публикации, пишат още от прокуратурата. 

"Медийни публикации, предоставени от г-н Кирил Петков, по отношение на осемте лица, посочени по-горе, въпреки липсата на получени данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

По отношение на Н.П., бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“, днес, 08.03.2022 г., събраните материали, ведно с журналистическите статии, са изпратени в Софийската градска прокуратура, която многократно е информирала българската общественост, че същият е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от СГП досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации, свързани с него.

Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури", казват от ПРБ.