Появата на Тръмп в съда с белезници ще бъде голямо унижение за него

Бившият американски президент ще пледира "невинен", няма да сключва сделки с прокуратурата, заяви адвокатът му Джо Такопина:

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще пледира невинен по време на явяването си в съда следващата седмица. Това заяви неговият адвокат Джо Такопина, в интервю за телевизия ABC, цитирано от "Фокус".

"Ще отидем пред съдия, ще кажем, че не се признаваме за виновни, и ще започнем агресивно да подаваме искове за възможността за съдебна отговорност в този случай“, заяви адвокатът.

Това ще означава, че Тръмп няма да сключи сделка с прокуратурата, което предполага признаване на вината в замяна на намаляване на присъдата. Обвиненията са свързани с предполагаема фалшификация на финансови документи.

Такопин направи подобно изявление в ефира на телевизионната компания NBC . "Президентът Тръмп няма да стигне до споразумение за признаване на вината в този случай. Това няма да се случи", заяви адвокатът, отбелязвайки, че "няма престъпление". Той добави, че бившият президент не възнамерява да се укрива от разследването в имението си в Мар-а-Лаго, Флорида. Такopина добави още, че правният екип на Тръмп все още не е получил официална информация кога ще бъде обявено обвинението. По думите му се очаква това да стане във вторник.

Според адвоката Тръмп няма да бъде с белезници по време на явяванията в съда. Съдебната процедура в Съединените щати предвижда обвиняемият да бъде изправен пред съда с белезници, дори ако той сам е решил да се предаде на правосъдието. Този въпрос привлича особено внимание в американските медии, които смятат, че появата на Тръмп с белезници ще бъде голямо унижение за него.

"Президентът няма да бъде окован с белезници. Сигурен съм, че те ще се опитат да извлекат максимума от тази ситуация, но това е необичайна ситуация. Много групи са замесени в нея, Тайните служби, полицията", подчерта той.

Такопина добави, че полицията вероятно ще отцепи целия район до сградата на съда.

Появата на Тръмп в съда в Ню Йорк се очаква във вторник, 4 април.

По-рано бившият ръководител на Белия дом нарече разследването "лов на вещици", свързано с предстоящите президентски избори през 2024 г.