Ах, този мъничък Путин - снимката, която разсърди Кремъл

снимка: БТА/Асошиейтид прес

снимка: БТА/Асошиейтид прес

Той искаше да бъде голямата звезда на събирането на държавните глави в Париж в неделя. За да подчертае своето положение, руският президент Владимир Путин се погрижи да пристигне с немалко закъснение - след своите колеги от другите държави. Това обаче му изигра лоша шега, пише швейцарският Le temps цитиран от bgsniper.com.

Подготвяната му поява, която трябваше да бъде забелязана от всички, не се състоя според замисъла на Путин, който е известен със склонността си към закъсненията. А Кремъл здравата се разсърди на една снимка, която обиколи медиите и социалните мрежи. На нея се вижда един много мъничък Путин, който протяга ръка на американския президент Доналд Тръмп, който вече е на подиума редом до останалите официални лица. Фотографията, направена от Лудовиц Марин от "Франс прес", предизвика възмущението на привържениците на Путин, както и немалко саркастични коментари от неговите противници.

Държавната руска агенция ТАСС, която отначало използва снимката в своите информации, трябваше спешно да я изтегли и да я махне от сайта си. За руските медии, лоялни на Кремъл, има негласно златно правило: президентът никога не трябва да изглежда по-нисък от хората, които са около него. Това е доста трудно за осъществяване като се има предвид, че Путин е висок 1,7 см, т. е. е с около 20 сантиметра по-нисък от Доналд Тръмп.

Държавните глави на Турция, Китай и Беларус, с които руският президент се среща особено често, също очевидно са по-високи от него. Официалните фотографии обаче трябва да са направени под такъв ъгъл, че главата на Путин да е на същото ниво като тези на другите присъстващи, пише изданието.

В социалните мрежи вече се появиха предположения, че сега "ще хвърчат глави". Путин често е осмиван, че използва обувки с ток и че се качва на платформи, за да изглежда по-висок. Публично известно е, че връзките с обществеността и протокола на Кремъл внимателно подбират хората, с които се снима президентът - те не трябва да са по-високи от него. Така на масовите снимки - сред народа - често могат да бъдат забелязани едни и същи лица, които в зависимост от случая са работници, предприемачи, ловци и т.н., посочва изданието.