Ако британците само знаеха какви ги върши у нас полицията?

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Тъмни петна неизбежно се появиха в деня на коронясването на крал Чарлс III. Полицията рано сутринта арестувала шестима протестъри. Прибрала им съвсем безцеремонно антимонархическите плакати и с това ядосали лидера. Как така, моля ви се, казал той. Що за произвол! Полицията не е показала капчица срам, „никаква преценка, никакъв здрав разум"!

Британците представа нямат какви ги върши у нас полицията. Ако знаеха какво се случи в нощта срещу Гергьовден, направо ще отърчат при Амнести Интернешънъл. Като израснали в многолетна демокрация, те са много разглезени.  Щяха да поискат строго наказание на ония униформени служители, които в дискотека Бушидо занулиха човешкото достойнство. Амнести нямаше да бъде изненадана. Преди години правозащитниците бяха алармирани за побоя над Чората. Тогава полицаите му скачаха по гърдите, докато той предаде Богу дух.

Но кой да помни тия работи!

Тази предпразнична нощ ще бъде запомнена така. В спецакция срещу наркоразпространението в пловдивската дискотека Бушидо нахлуват полицаи. След това събличат 400 души голи, за да търсят наркотици. Откритите вещества щели да се изследват. Може да се докаже дрога, може и да не се докаже. Никой не знае със сигурност. От чист садизъм защитен от пагона, съблекли чисто гола за обиск една  "съмнителна" жена. Обискирали я, съставили протокол(!) Гледката била потресаваща. Пък трябвало да разсъбличат и да проверяват не само нея, а ги чакали още стотици души!

Вероятно ченгетата са се скапали от труд и не са се церемонили много много. Полицейското насилие традиционно се игнорира както от прокуратурата, така и от съдилищата. България често е осъждана в Страсбург затова. Но нечовешката практика си остава същата и без последствия. Битият си е бит, а разследване на извършваното позорно издевателство от пловдивските полицаи най-вероятно ще потъне в шеста глуха. 

Така си я караме. Още от времето на вътрешния министър Румен Петков и убийството на споменатия вече Чора,

полицаите винаги са окей

Току пропищи някои, че са го смазвали в ареста от бой. Или пък медиите да изнесат факти за починал „от зъбобол“ арестант в килията. Има случаи заловен джебчия или извършител на друго дребно престъпление, да си умре ей така, в полицейската камионетка докато го извозват към близкото районно управление. Преди години униформени биха младежи с особено настървение под колоните на МС. Нищо. Минаха и заминаха и Румен Петков, Цветан Цветанов, Младен Маринов, Христо Терзийски, Бойко Рашков. Ще си отиде по мирно и по тихо и актуалния силов шеф Иван Демерджиев. Най-много битите да изохкат пред медиите и храбро НПО да опише в доклад физическите им и морални страдания. И после да изпрати доклада до Амнести.

У нас човекът под подозрение не е човек. Може да го риташ като животно навсякъде. Да го унижаваш както ти хрумне. Такава ни е полицията, да.