Актьори на протест пред Столичната община, настояват бюджетът да бъде приет

Актьори от столичните театри излязоха на протест пред сградата на Столичната община, където започна заседанието на Столичния общински съвет. Те настояват бюджетът на града за тази година да бъде приет. Ако не бъде приет в този вид няма да има възможност за вдигане на възнагражденията им. 

Участничка в акцията обясни и какви са причините за протеста. 

"30-те процента увеличение са предвидени и подсигурени. Няма да се взимат от други пера в бюджета. Причината е, че е много вероятно този бюджет изобщо да не бъде подкрепен, което за нас е пагубно. Тези 30% отдавна са изядени от инфлацията. Това е ясно. Ние наистина сме на ръба, заплатите са по 1000 лева и в четирите общински театъра. Много е трудно. Имаме и подкрепа на други колеги в други театри. Това няма да е последното ни събиране със сигурност зависи от развоя на нещата", коментира Венцислава Асенова от Столичния куклен театър. 

Междувременно на заседанието в СОС кметът Йорданка Фандъкова заяви че: „изборите, които идват след шест седмици, са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека не ги превръщаме в бедствие за хората“. 

„Това София да остане без бюджет, само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове“, заключи Фандъкова.

По думите ѝ бюджетът на столицата е реален и без дефицит, с реални проекти за нови улици и булеварди, за строителство на детски градини и училища, за разширяване на метрото и други.

Тя поясни, че през 2010 г. приходите на общината са били 460 млн. лв., а днес те са 930 млн. лв. Според нея това показва по-голяма събираемост и посочи, че това е реализирано без вдигане на данъци и такси. Фандъкова посочи, че капиталовата програма е в размер на 670 млн. лв. като най-много средства са заложени за основен ремонт и изграждане на пътни обекти. Кметът на отбеляза, че това не е нейният, а бюджетът на софиянци, предаде Би Ти Ви.

Припомняме че днес трябва да се гласува бюджета на София в размер на близо 2,6 млрд. лева. Общинските съветници на “Демократична България”, “Спаси София” обявиха че няма да подкрепят бюджета на София за 2023 година.  А според председателя на СОС Георги Георгиев техните мотиви да не подкрепят столичния бюджет са „изцяло политически“ и конкретни забележки липсват.