Александър Дугин: Новата формула на Путин - Руската цивилизация, руският свят нямат държавни граници

Ако Русия не вземе Югоизточна Украйна, това ще означава смърт за хората, които живеят там, това е част от руското възраждане

Александър Дугин

Александър Дугин

Претенцията на Запада, че представлява цялата цивилизация и за универсални ценности е несъществена
Тези, които мразят Путин и Русия са абсолютно болни хора, казва стратегът на Кремъл 

Бележка на  Faktor.bg: Идеологът на евразийството и краен противник на Западния свят проф. Александър Дугин анонсира наскоро новата формула на Путин, за да остане на власт до 2036 година в Русия, спасявайки народа от пандемията от коронавируса.

Публикуваме скандалните тези на Дугин не защото ги споделяме, а защото те разкриват същината на мимикриращата идеология на Кремъл, както и посочват някои предстоящи опасни тенденции и събития в московската политика. България съвсем не е изолирана да се превърне в жертва на тази антидемократична философия.

Интервю на Владимир Познер, Програма "Познер"

- Наричате анексирането на Крим "начало на събирането на руските земи", "възстановаване на голямата Русия". Какво означава "голяма Русия"? Русия плюс ...какво?

- Голяма Русия означава руския свят, руската цивилизация. Територията на "голяма Русия" съвпада повече или по-малко с границите на Руската империя и на Съветския съюз.Това се територии, които етносите от нашето пространство са създавали в продължение на стотици години...

- Тоест, Грузия, Армения, Азербайджан? А Закавказието?

- Безусловно. Разбира се, това са части от голяма Русия.

- А Средна Азия?

- Средна Азия - разбира се, безусловно.

- Прибалтика?

- Прибалтика - не. Макар, че Прибалтика и Западна Украйна частично, при някои условия...

- Тоест, всичко останало е...

- Голяма Русия - да. Но, вижте, цивилизацията няма такива граници. Руската цивилизация, руският свят нямат държавни граници.
Държавните граници може да излязат извън цивилизационните и тогава ние завземаме Полша или Финландия, които разбира се, са друга история. Полша и Финландия са друга цивилизация.
Но има естествена, органична граница на Русия и Евразия, или граници на туранската цивилизация, различна и от европейската и от азиатската. Съвършено уникална цивилизация, която в различни периоди се е стремяла към интеграция. Това е голяма Русия, руската цивилизация.
През 2005 година се срещнах с Бжежински. Между нас стоеше шахматна дъска и върху нея лежеше книгата му. Тогава го попитах: "Господин Бжежински, как разбирате символа на шахматната дъска, защото шахът е игра за двама?".
Той вдигна очи към мен и каза: Господин Дугин, никога не съм мислил за това".
Какво значи това: че Америка играеше шах с двете ръце: от едната страна Америка и от другата страна Америка.
Така беше през 90-те, така беше и в началото на 2000-те.
Пак тогава той ми каза, че за да бъде отстранена Русия като конкурент на САЩ, те трябва да откъснат окончателно Украйна от Русия.
В това се състоеше западната политика към Украйна в продължение на 23 години. И сега ние имаме една враждебна, русофобска, нацистка Украйна.
Именно с това бяха свързани и нашите нови стъпки към Крим.
Но втората половина на Украйна - югоизтока - това всъщност е част от руския свят, от руската цивилизация, ние сме отговорни за тези 20 милиона...

- Какви 20 милиона?

- Приблизително толкова е населението на Югоизточна Украйна.

- И всичките са руснаци?

- Рускоезични. Мнозинството са руснаци.
Президентът на Русия е първият, който заговори за руския човек първо, а второ - за руснака, защото руснак - това е ядрото на рускостта. 
Това е абсолютно правилно и абсолютно естествено, но това, че го казва президентът и начинът, по който го казва, означава, че то е негово дълбоко убеждение, както е дълбоко убеждение на всички руски хора с изключение на либералните боклуци, които въобще нямат отношение към руснаците.
Путин каза най-главното - това, че руският човек не е индивидеален, тоест либерал. Ние живеем в общество с друга антропология. За нас частното не е цяло, а част. За нас отделният индивид е просто част от големия народи.

- Тоест, вие казвате, че ако Русия не вземе Югоизточна Украйна, това ще означава смърт за хората, които живеят там.

-Точно така. И не че ние ще я вземем, а ще осигурим на хората сами да решат какво да правят.

- Защо смятате, че за да бъде запазена Русия, да бъде оздравена, оживена, на нея и е нужна Югоизточна Украйна?

- Това е много важно защото сега започва, в пълния смисъл на думата, руското възраждане. Руснаците започват да осъзнават, че се намират в света не просто в качеството на субекти на историята, а на нейни обекти.
И колкото повече демонстрираме грижата си за руснаците и рускоезичните извън пределите на Русия, толкова повече укрепваме нашето общество. Аз мисля, че ние се намираме в ново историческо състояние, ние успяваме да преобърнем някои процеси, които досега ни угнетяваха.

- Може ли да се говори за изключителност на тази цивилизация? Вие често казвате, че "идентичността на Русия се състои в това, че тя не принадлежи към западноевропейската цивилизация, тя самата е цивилизация, при това самобитна и равна на целия Запад, а не само на една западна страна".

- Да. Всяка цивилизация е изключителна. Претенцията на Запада, че представлява цялата цивилизация и за универсални ценности е несъществена. Русия е цивилизация, притежаваща собствена самобитност, собствена ценностна система, собствена философия.
Тя не може да бъде сравнявана с Франция или с Германия, а с цяла Европа или с цялата азиатска цивилизация.
Европейската цивилизация натрапва още от Средновековието, в продължение на много векове своята система от ценности, представи, идеи на цяла Източна Европа, на Византийска Европа, а след това и на всички останали. Те смятат, че това са универсални, общочовешки ценности.
Но, вижте, тези ценности не са универсални. Всяко общество, и това е най-главното, разбира човека различно. И православните също имат различно разбиране, за това даже Путин говореше на "Пряката линия с народа"...
Докато евразийците нямат никакви претенции. Ако западните ценности са за западноевропейците, ние имаме своите. Не ги натрапваме.

- Но вие казвате: "Ние трябва да завладеем Европа, за да я завоюваме и да я присъединим. Ще им кажем: Вие ще получите защита като наш протекторат. Виждате ли как "Пуси райът" си седят в затвора у нас? И вашите ще ги затворим! При вас "Фемен" безчинстват, у нас получават тоягите и заминават с камиона на боклука или на "историческата си родина". Ние ще завладеем Европа и всички високи технологии ще бъдат у нас. Това е то развитие, това е то модернизация. Руснаците се мобилизират за велика идея. Присъединяването на Европа е нашата велика идея". Вие сигурно сте се шегували, когато сте казали тези думи?

- Ами има известна ирония, но искам да ви припомня, че такива идеи са имали Соловьов и Тютчев. Макар че...това е идея. Аз винаги съм отстоявал идеята, че има отделна европейска цивилизация и отделна евразийска. И много мои приятели, консерватори са ми казвали: "Сами няма да издържим, спасете ни. Ние искаме при Путин, не можем повече да търпим този Содом".

- Нали разбирате колко са малко те?

- Да, но стават все повече. 

- Още един Ваш цитат: "Ненавистта към руснаците, към Путин в Украйна е ненавистта на група въстанали шизофреници към доктора, на пияна разпасала се компания към полицая. А освен това дълбоката завист на болния към здравия". Доста любопитен е образът на Путин и руснаците като доктор, като здравия човек...

- Зависи с кого сравняваш. Ако е с Киев - то да.

- А тези, които ненавиждат американците, либералите - те какви са, нормални ли са?

- Зависи. Но аз имам предвид, че тези, които мразят Путин и Русия са абсолютно болни хора.

- И още един Ваш цитат: "В обществото, което е нужно на Русия, не трябва да има представителна демокрация, те трябва да има пазарно общество и не трябва да съществува идиотската, извратена, противоестествена идеология за права на човека". Вие в такава Русия ли искате да живеете?

- Безусловно, защото правата на човека - това е класическа расистка теория. Защото в нея като норма е поставено западното разбиране за човека. Това са абсолютно противоестествени норми. 

- И накрая: има двама души, за които вие говорите. Единия е Владимир Илич Ленин. Вие разказвате, че някога сте се отнасяли към него изключително зле, дори сте завели сина си да плюе на паметника му, за което после сте съжалявали. 
А неотдавна прочетох този текст, написан от Вас: "Ленин е трагичен и мощен ангел, един от ангелите на апокалипсиса, изливащ върху оглупялата земя страшното съдържание на последната чаша. Ангелът на последните ветрове, ангелът на кръвта и болката. Поетично и забележително. Наистина ли така го оценявате?

- Аз смятам, че съветският етап на нашата история трябва да се разглежда не по идеологически начин, а по руски. Когато се отнасяме към Ленин, Сталин, изобщо към съветския период твърде лековато: или пълно отрицание или пълно приемане, ние се отдалечаваме от най-главното: от парадоксалността, от двусмислеността и екзистенциалната травматичност на този период.

- И Вашето определение е "ангел"?

- Той би могъл да е и ангел на злото. Мисля, че той е двусмислен ангел. Има ангели на светлината и ангели на тъмнината, а има и ангели, за които предстои да решим какви са. И това никак не е просто.

- И вторият човек. През 2007 година Вие попаднахте в рейтинга на „най-подмазваческите изречения по отношение на Владимир Путин".
Тогава казахте следното: "Няма повече противници на путинския курс. А и да има, то това са психично болни и те трябва да бъдат изпратени на лечение. Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим". 
Още ли държите на тази формулировка?

- Напълно. Подписвам се под тези думи: Путин е такъв и моето отношение към него е такова откакто той се появи.
Превод: Faktor.bg