Александър Невзоров: Путин е все още жив, защото му е поверено разрушаването на Русия

Жесток политик е комплимент за господаря на Кремъл, ако го наречем „невменяем садист“ картината ще бъде по-точна

Александър Невзоров

Александър Невзоров

Руската църква е инструмент на държавната пропаганда за най-тъпите, а те са 99%

Руснаците е невъзможно да бъдат излекувани, всеки от тях носи в себе си мечти за война, за милиони трупове, за кръв, казва известният анализатор

Интервю на Радио „Свобода“ в рамките на съвместния проект на svoboda.org и „Невзоровските среди“

- Скоро отново имаше серия от ракетно-бомбени удари по ключова инфраструктура на Украйна. И отново загинаха хора. От началото на войната те вече са десетки хиляди. Коронован ли е вече Путин като людоед или е просто жесток политик, който отстоява интересите на страната си както може?

– Жесток политик е комплимент. Ако го наречем „невменяем садист“ картината ще бъде по-точна, безжалостна и ярка. И ще е ясно, че човек, който може да води такава война не познава нито болката, нито мъката, неспособен е да съпреживява, да се разкайва. Той не разбира какво прави. Той предполага, че живее в своите историософски книжки, в които войната е набор от букви и дати, някаква картинка. Той наистина е ненормален, съвършено ненормален човек.
Говоря за това без никакво стеснение. 
Защото Русия с ударите по инфраструктурата само потвърждава своята репутация на дебилска армия, която безсмислено и безрезултатно млати само за да изпотроши, да убие, да върши гадости. В тези удари няма никакъв военен смисъл. Те само обединяват и укрепват украинците. Мисълта, че такава тактика ще възпламени украинския народ, той ще тръгне против Зеленски и ще поиска преговори е нелепа – те ще издържат всичко, а Русия никога не е имала такъв страшен противник. Този противник ще я погребе.

- В такъв случай заслужава ли Владимир Путин славата и участта на Осама бин Ладен? Или Путин все още не е цел номер едно?

- Той, за съжаление, не е „цел номер едно“, но по друга причина. Разбира се, Байдън, Америка, някои служби на Израел и Европа биха могли да решат въпроса за няколко часа. Ако от играта бъде изведена основната фигура войната ще свърши. Но те не искат да направят това, мисля, че те разбират, че никой, освен Путин не е в състояние да доведе Русия до окончателния крах, до окончателния разпад, а това ще ги избави от необходимостта да използват, макар и конвенционално, но все пак някакво сериозно оръжие.
Путин ще направи всичко сам. Той е толкова бездарен, толкова неспособен да предвиди последствията от постъпките си, толкова садистичен, че му е поверено разрушаването на Русия. Затова е още жив. 

- Путинската политика към Украйна е унищожението на държавата заедно с нейните жители. Същото правеше Адолф Хитлер. Но редом с фюрера винаги е имало ярки  фанатици като Гьоринг, Гьобелс, Борман. Кои са антропофагите редом с Путин? Или той е сам в своето човеконенавистничество и не отстъпва пиедестала на никога?

- Трудно е да се каже. Всички тези хора са просмукани от див страх. И доколко самите те са людоеди, пълноценни садисти и безумци, ние не можем да кажем. Те имат същия проблем както и цяла Русия. Ние не знаем сега каква част от населението на Русия е подложено на необратимата и неизлечима обработка на пропагандата. Ще е необходима смяната на няколко поколения, за да се изветри тази мерзост. Настъпили са необратими изменения в хората. Ние разбираме, че те са твърде много, но не можем да отделим тези, които се бият в гърдите от страх, от истинските садисти.

- Това означава, че Вие силно сте преразгледали своите възгледи за руснаците след началото на войната. Силно ли Ви изненада руският народ?

- Не съм мислил, че всичко може да е толкова трагично.  Всичко, което сега се случва в Украйна е чудовищен абсурд, толкова традиционен за путинската армия.
В моя телеграм-канал хора, които воюват край Бахмут ми изпратиха видео - 24 часов обзор на един окоп с „мобици“ (мобилизирани-бел. ред.). Първо в окопа пада бомба от коптер и всички се разбягват, суетят се, тече кръв. Помолих да ми пратят видео на всеки три часа от това окопче. Никой не дойде при тях. Нито бойните им другари, нито медици, нито даже погребалната група. 
След 24 часа в окопа вече никой не мърдаше…

- А православната църква ръси със светена вода войниците и офицерите, които заминават на украинския фронт. И какво ще стане с църковните дейци, когато свърши войната?

- Аз мисля, че всичко ще бъде погребано в един гроб. Подлата, кървава, пропагандистка, безсрамна роля на РПЦ е видима за всички. Ние разбираме, че те нямат бъдеще – независимо дали ще остане нещо от Русия или не. 
Те са инструмент на държавната пропаганда за най-тъпите. Най-тъпите също имат право на пропаганда. А доколкото у нас най-тъпите са 99%, то като цяло пропагандата може да бъде напълно продуктивна.

-Какво ще се случи с Русия. Все по-често се чува, че нейният разпад би бил благо, защото раздробената страна няма да може повече да заплашва съседите си. Какво мислите Вие?

- Аз мисля, че и мисленето вече е безполезно. Разбира се, че ще има разпад. Нямам надежда за бунт в Русия, надеждата ми е само на ВСУ.

- Вие нарисувахте фатална картина. Но нека да дадем шанс и на оптимистите. Ако на власт дойдат светли хора или светли сили…

- Какви светли? 

- Все пак има политици, един от тях е Иля Яшин, има и други такива хора в Русия. Как да се избавим от образа на путинско-фашистка държава?

- Още през февруари казах, че Русия ще трябва да си измисли друго име. Но, ако това бъде държава без ядрено оръжие, без всички тези думи, без целия този патос, това вече няма да е Русия. 
Не вярвам в тези розови мечти и розови сълзливости. 
Това ще бъде много кървав, много тежък процес. За съжаление, Путин, който е безумец, отвори вратата пред чудовищни бедствия. И тези чудовищни бедствия няма да свършат когато ВСУ освободят Донецк, Луганск, Крим и всичко останало. 
Тези бедствия ще бъдат наши бедствия, подозирам, в следващите 20 години.
И не драматизирам, когато казвам, че последствията от тази война ще бъдат не по-малко лоши отколкото самата война.
Както е и неправилно да предполагаме, че веднага след като ВСУ изтика путинската орда оттатък географски признатите граници на Украйна, всичко ще се върне в режима от 22-ри или 23-ти февруари.
Не, светът повече няма да бъде такъв.

- Губещият войната Путин се опитва да преформатира нейните цели и опорни точки: от денацификация и демилитаризация се опитва да премине към свещена война. Ще успее ли да призове под флага на свещената война руснаците, за да му помогнат да спечели?

- Нужна ни е някаква отправна точка, която би била нужен на Путин, при какви условия тази свещена мобилизация би могла да изиграе някаква роля?
Имаме сборище ненормални под названието „НОД“ – Национално освободително движение, политическа секта.
Ясно е, че тези хора са именно от категорията, която би била нужна на Путин за победа и за прелом на ситуацията. Тези хора имат такъв асортимент от идеи…Тези идеи трябва да осигурят милиони тонове човешко в окопите, в канавките покрай пътищата, милиони литри напусто пролята кръв.
Тези хора е невъзможно да бъдат излекувани. Всеки от тях носи в себе си мечти за война, за милиони трупове, за кръв. А освен това те носят пред себе си голяма ракета. Те настояват тази ракета да удари Вашингтон.
Всяка тяхна идея е смъртно опасна. 
А всички, които са запазили поне малко приличие, те не са годни за путинската рат.

- Тоест, Вие мислите, че народът няма да се хване на приказките за свещена война?

- Не... НОД е радикална политическа секта с клинично луди и никакви друг. Но и те, мерзавците, не отиват на фронта. Едно е да покрещиш, да поразмахваш знамената, а съвсем друго е да търсиш откъснатите си ръце някъде край Луганск. Не са готови на това. 
Но това не отменя думите ми, че, за съжаление, се е случило безвъзвратно изменение на качеството на народа. За мен страхливостта е не по-малък порок от подлостта и садизма.

- Някои смятат, че табакерата (Руският император Павел I е убит с удар от табакера в слепоочието от група гвардейски офицери през 1801 година-бел. ред.) ще спаси ситуацията. Но в този случай образът на Путин ще бъде митологизиран като „обединител на руските земи“, като човекът, който е искал да построи голяма Русия. Друг вариант е трибунал, на който всички митове ще бъдат разбити на пух и прах и ще се види колко е жалък. Какво наказание заслужава Путин – разобличение или табакера?

- Къде сте видели напоследък хубави табакери. 

Ясно е, че изходът ще бъде страшен. Действително страшен, защото отговорът на това, което той причини, също ще бъде страшен.
И това ще надмине всичко, което обикновено се случва с деспотите и диктаторите. 
Защото той, вероятно, е най-лошият от тях, най-тъпият, най-садистичният. 
Аз не определям наказанието на никого, няма да участвам в това. А после просто ще дойда и ще се изпикая на гроба.
Превод: Faktor.bg