Анализатор: Помощта за Украина не е филантропия, а инвестиция в жизнени интереси на страната

Тепърва трябва да изградим инфраструктура, за да можем да разположим 5000 души, ако се наложи. Това е нещо, което ще се случи в рамките на няколко години, в момента България няма капацитет”. Това заяви в ефира на Нова телевизия анализаторът Петър Карабоев, който коментира срещата на върха във Вилнюс, приключила вчера.

След изявление на премиерът Николай Денков стана ясно, че НАТО предвижда многонационалната бойна група на наша територия да бъде засилена до ниво бригада.

„Това е намерение и декларация за това как ще изглежда архитектурата в тази част на Европа според НАТО в следващите години”, посочи Карабоев.

„Преди всичко, всяко от решенията, които бяха взети във Вилнюс, са решения, зад които стои и България", каза още той.

„Какво каза НАТО? Каза на първо място Руската федерация, цитирам, е най-значителната и директна заплаха за сигурността на Алианса, за мира и стабилността в Евроатлантическия регион. Т.е. помощта за Украина не е филантропия, а инвестиция в жизнени интереси на страната", обясни журналистът.

"Второ, една от точките казва, не признаваме и никога няма да признаем незаконните и нелегитимни анексии от Русия, включително Крим. Тоест, ако някой си помисли, или някой държавник в някои от страните-членки, се изкуши да принуждава Украина да отстъпи територии в името на мира, има декларация на НАТО, която е валидна включително от българска страна", допълни още той.