Андрей Гюров: Ще обсъждаме и други имена за премиер, има различни варианти

Изгонването на Митрофанова е от компетенциите на МВнР, посочи дипломатът

Андрей Гюров

Андрей Гюров

Целта е да се създаде правителство на базата на формула, кауза и цели. Моето има не е било обсъждано за премиер. Тази тема все още не е обсъждана. 

Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Предстои „Продължаваме Промяната” да обсъдят на национален съвет други имена, различни от това на премиера в оставка Кирил Петков, за възможна кандидатура на партията при връчването на проучвателния мандат от Румен Радев, допълни той. 

Гюров уточни, че той  ще отиде при Румен Радев, за да бъде връчен мандата на ПП в качеството ми на председател на парламентарната група.

Ще приемем мандата със съответната номинация за премиер. Ще използваме седмицата за разговори. Не се страхуваме от избори, но това не е национално отговорната позиция, посочи Гюров. 

По думите му информацията от докладите на ДАНС е била конкретна за хора, които са работили против националния интерес и са заплаха за националната сигурност на страната.

Аз бих се усъмнил каква е конкретната дейност на хората в руското посолство. Освен това е спазена цялата процедура и Петков не е влез еднолично решението за изгонването на 70 руски дипломати. Двама души от президентството са присъствали на Съвета за сигурност и официалното писмо е стигнало също до президента, изтъкна депутатът от ПП. 

Фокусът на разговора не беше дали руските дипломати са работили против нашите национални интереси, а дали Петков е взел еднолично решение. Обществото смятам, че е на мнение, че едно такова действие е закъсняло във времето, коментира още Гюров и добави: Защо не сме чули нищо от Борисов защо нищо не е предприето по отношение на руските дипломати-шпиони по време на неговото 12-годишно управление. 

Изгонването на Митрофанова е от компетенциите на МВнР, посочи Гюров. Но може би са счели, че в този момент – когато сме в един неприятелски списък на Русия, която е във война с Европа, трябва да запазим някакви канали с руската страна, за да решаваме по дипломатически начин проблеми, които възникнат, обясни Андрей Гюров.