Ангелин Цачев: Внасяме ток от чужбина поради липсата на конкурентни базови мощности

Най-евтината енергия е от възобновяемите мощности

Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена, заяви пред БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

"Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво." - посочи той. 

Според изпълнителния директор на ЕСО не само липсата на газови мощности, липсата на конкурентни базови мощности е основната причина да внасяме ток от чужбина.

"Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски общоенергиен пазар." - поясни Ангелин Цачев.

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, най-скъпа е от въглищните централи поради голямото колическво въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час ел. енергия.