The Telegraph.: Военните командири „обезглавяват“ армията на Путин

Защо един от най-уважаваните руски генерали беше арестуван - заради критики или "мащабна измама"

Владимир Путин

Владимир Путин

Един от най-уважаваните руски генерали беше арестуван по обвинение в корупция, след като призна, че военните командири „обезглавяват“ армията на страната, предаде The Telegraph, цитиран от Факти.бг.

49-годишният генерал-майор Иван Попов открито си позволи да критикува военното ръководство на Русия след пълномащабната инвазия в Украйна, а на такава искреност във федерацията не се гледа с добро око. Военният беше арестуван за „корупция“, което предизвика вълна от възмущение сред провоенните руски блогъри.

Иван Попов беше уволнен през юли миналата година, след като се оплака от „масовата смърт и наранявания“ на руски войници в Украйна. По-късно той обвини военните началници в „зловещо обезглавяване на армията“. Във вторник руските държавни медии съобщиха, че генерал-майор Попов, който преди това е командвал 58-ма общовойскова армия на Русия в Украйна, е бил арестуван по подозрение в „мащабна измама“.

Военен съд го остави в ареста за два месеца, съобщи агенция РИА Новости. Не закъсня реакцията на Z-блогърите, според които Попов неправилно е бил низвергнат. Генералът е бил популярен сред своите подчинени и именно заради негови действия украинската контраофанзива не успя през лятото на 2023 г.

Командир Иван Попов през лятото на 2023 г. изгради отлична отбранителна линия и всъщност спаси нашата армия от поражение и страната от срам, разказва военен блогър.

Иван Попов разкритикува военните командири на Русия, че в началото на инвазията са били неподготвени, липсвало е оборудване и разузнаване, както и ротация във войските. „Попов имаше смелостта да говори в очите на началниците си за онези неща, които другите, свенливо свеждайки очи, предпочитаха да премълчават“, казват за него. Путин започна чистка в руската армия, отстранявайки от длъжност министър Шойгу. Това се случва на третата година след пълномащабната инвазия.

На този фон днес бе съобщено за още един арест във федерацията. В Русия е бил задържан заместник-началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин по подозрение във взимане на подкуп в големи размери, съобщиха руските медии. Това е последният от поредицата арести на висши военни служители. Вестник "Комерсант" съобщи, че Шамарин е бил задържан във връзка с предполагаема измама и че домът му е бил претърсен. Това е четвъртият арест на високопоставен служител в областта на отбраната от април насам, когато заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше задържан в следствения арест по подозрение във вземане на подкуп, отбелязва Ройтерс.