Ирански проксита атакуваха с дрон американска база в Източна Сирия, шестима са загинали

снимка: АП

снимка: АП

Атака с дрон срещу най-голямата американска военна база в Сирия уби най-малко шестима съюзнически кюрдски бойци. Сирийските демократични сили (SDF) съобщиха, че тяхната академия за командоси в нефтеното поле Ал-Омар в източната провинция Дейр ал-Зур е била ударена в ранните часове днес, предаде BBC. Te обвиниха подкрепяните от Иран милиции, че са изстреляли дрона от близък район, контролиран от сирийските правителствени сили. Подкрепяна от Иран групировка на милицията твърди, че е атакувала базата в неделя. Няма коментари или съобщения за жертви от американската армия, която има около 800 войници в Сирия за борба с групировката "Ислямска държава" (ИД). Това беше вторият инцидент, откакто САЩ нанесоха удари срещу подкрепяни от Иран групи в Ирак и Сирия през уикенда в отговор на смъртоносна атака с дрон срещу база в Йордания. Пентагонът потвърди пред Би Би Си, че в събота е имало ракетна атака срещу неговия обект за поддръжка на мисията Ефрат в Сирия, но при инцидента няма жертви или щети.

SDF контролират голяма част от североизточна Сирия, откакто победиха ИД там през 2019 г., с подкрепата на водена от САЩ глобална коалиция. „Подкрепяните от Иран милиции са използвали контролираните от сирийския режим райони в Дейр ал Зур като плацдарм за терористичната атака“, се твърди в него. SDF осъди атаката и заяви своето „право да отговори по подходящ“. Ислямската съпротива в Ирак (IRI) - група чадър от иракски милиции, за които се смята, че са въоръжени, обучени и финансирани от Иран, заяви, че е извършила атака с дрон в неделя "срещу американската окупационна база в петролното находище Ал-Омар".

IRI пое отговорност за много от атаките с дронове и ракети, насочени срещу американски войски в Ирак, Сирия и Йордания от началото на войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа. В него се казва, че те са демонстрация на солидарност с палестинския народ. Атаките включват удара с дрон на 28 януари срещу базата Тауър 22 близо до границата на Йордания със Сирия, при който загинаха трима американски войници.

превод: Faktor.bg