Атина е под натиск заради преговорите между ЕС и Албания

Гърция не може да продължи да блокира процеса

Провеждат се интензивни дипломатически консултации, за да се постигне съгласие от страна на Гърция да изпрати писмо от името на Европейския съвет до Тирана, за да може Албания да започне преговори по първия пакет от глави за присъединяване към ЕС.

Очаква се съответната дискусия да се проведе на срещата на постоянните представители към ЕС (Корепер) в сряда, тъй като Албания успешно приключи първия етап от преговорите за присъединяване към ЕС (скрининг процес) миналия петък след 14 месеца консултации.

Не е тайна, че Атина е подложена на натиск да се включи в процеса, а в коментар за Kathimerini европейски дипломатически източници заявиха, че германският канцлер Олаф Шолц е заявил по дипломатически канали, че процесът на присъединяване не трябва да бъде двустранен въпрос. Освен това, според европейски служител, испанското председателство на ЕС също изглежда особено раздразнено от отношението на гръцката страна.

В този контекст Гърция не може, според дипломатически източници, да продължи да блокира въпросното писмо дълго време след приключването на процеса на проверка от страна на Албания. Поради тази причина и в случай че все пак реши да изпрати гореспоменатото писмо от Европейския съвет, Атина проучва възможностите за "блокиране" на следващата фаза от процеса, която включва доклад, описващ всички критерии за това, което вече е изпълнено или е трябвало да бъде изпълнено от Тирана (постоянен доклад за присъединяването), както и свикването на съответната междуправителствена конференция.

Гърция се закани да блокира стремежа на Тирана към членство в ЕС, докато не бъде решен случаят с избрания от етнически гърци кмет на Албания Фреди Белери, който е в затвора от май, като подчерта, че човешките му права са нарушени.

В отговор на обвиненията, отправени към Гърция, че превръща въпроса в двустранен, министър Ставрос Папаставру подчерта, че позицията на Атина е в защита на европейските принципи.

"Въпросът за Белери е дълбоко европейски, той не е двустранен. Той е свързан със зачитането на върховенството на закона." - каза Папаставру. /БГНЕС