Атлантици: Настояваме Соня Момчилова незабавно да бъде освободена от поста председател на СЕМ!

Соня Момчилова

Соня Момчилова

Днес Атлантическият съвет на България излезе с остра позиция по повод скандално изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова, която в интервю за подкаста "Контракоментар" нарече зверствата в Буча " украински манипулации", отричайки вината на агресора Русия в Украйна.

В позицията си атлантиците настояват Момчилова незабавно да бъде отстранена от поста си в Съвета за електронни медии, която с позицията си реално се "присъединява към кремълската пропаганда и подпомага руската дезинформация в България".

Ето какво се казва още в позицията на АСБ, публикувана на страницата му във Фейсбук:

Атлантическият съвет на България  настоява председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова да бъде незабавно освободена от поста си и от Съвета. 

Със скандалните си думи в подкаста "Контракоментар " с Асен Генов на 19.06.2023 г. относно руските зверства в град Буча след началото на войната на Русия против Украйна, тя фактически отрича вината на агресорите. По този начин председателят на Съвета за електронни медии се присъединява към кремълската пропаганда и подпомага руската дезинформация в България. 

С тези си думи Соня Момчилова говори в един глас с руската страна и успешно конкурира по разпространение на кремълските опорни точки дори и руския посланик Елеонора Митрофанова. 

Считаме, че освен погазването на етичните стандарти, Соня Момчилова уронва престижа на институцията, която е избрана да ръководи. Тя е недостойна повече да бъде в този орган и да получава заплата от данъкоплатците.

Призоваваме Съветът за електронни медии незабавно да я освободи от поста председател!

Ако не го направи, тогава ще считаме, че тази институция е станала част от инфраструктурата на руската хибридна война срещу България.

Приемаме само за сведение изявлението на Съвета за електронни медии от 22.06.2023 г., че "категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча." Думите на това изявление служат само като "смокиново листо", с което се прави импровизиран опит да се тушира скандала. Единствено освобождаването на Соня Момчилова от ръководния пост може да ни убеди, че членовете на този орган споделят наистина думите на това изявление.

В случай, че Соня Момчилова не желае доброволно да се оттегли от този орган, призоваваме народните представители да намерят законодателно решение.
България няма да бъде руски троняски кон в НАТО и ЕС, нито ще стане руска врата към Балканите!"

Припомняме, че вчера скандалното изявление на Соня Момчилова бе осъдено от посолството на Украйна у нас. Малко по-късно с остра позиция по този повод излезе и дипломатическата мисия на САЩ в София.

Днес независими журналисти изпратиха Писмо до българските институции, в което изразяват възмущението си от изказване на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, която определя трагичните събития в град Буча като "украинска пропаганда". Те настояват СЕМ да се разграничи от нейното поведение и да предприеме необходимите стъпки за освобождаването ѝ  от поста. И апелират Народното събрание да обсъди спешно с експерти и журналистически организации промени в Закона за радио и телевизия".