Авакум Захов и Емил Боев с тавана на пенсиите, останалите българи – в мазето

Михаил Вешим

Михаил Вешим

Михаил Вешим, в. "Стършел"

Писал съм го и друг път: от всички държавни органи (министерства, агенции, комисии и т.н.) единственият, който си върши работата, е Комисията по досиетата. Неслучайно всички правителства (редовни и служебни), които идват на власт, є вдигат мерника да я закрият – не им изнася нейната дейност и разкритията, които прави. Но на Комисията все някак є се разминава и тя продължава да рови архивите на социалистическата ДС и да вади оттам факти и документи от миналото, които могат да обяснят и случващото се днес.

Най-новият сборник (55-ти поред), издаден от Комисията по досиетата, съдържа документи на ДС за „активни и остри мероприятия” в годините от 1944-1991.

Зачете ли се човек в тия доклади, докладни записки, тезиси и заповеди на висши офицери на социалистическата ни ДС, разбира, че тази служба изобщо не е българска. И не е работила за българските национални интереси. По своята дейност тя е съветска, действала е в пълен синхрон с КГБ и във външното разузнаване е изпълнявала безпрекословно нарежданията на съветските другари.

Така че нашите „разузнавачи”, възпявани в романите на Андрей Гуляшки и Богомил Райнов, са били послушни пионки на съветските служби. И когато днес тези наши „бойци на тихия фронт” започнат да се тупат в гърдите как са защитавали „родината”, не им вярвайте нито на една дума – те са обучавани не да говорят истини, а да провеждат „активни мероприятия”.

В документите от сборника става ясно какво офицерите от ДС са наричали „активни” и какво – „остри” мероприятия… „Остро” е

убийството на писателя Георги Марков

или отвличането на емигранта Борис Арсов. „Активни” мероприятия са лъжите, дезинформациите и слуховете, които се разпространяват в чужбина,  за да ерозират отвътре капитализма.

Наскоро научих един типичен пример за „активно” мероприятие. Научих го от “разузнавач” (чието име ще спестя), бивш началник на някакво Главно на ДС. И постоянен член на кръга „Монтерей”, който до смърт­та на генерал Любен Гоцев всяка седмица провеждаше редовни сбирки в едноименния ресторант.

Сега, в приятелска компания на кафе, „боецът от тихия фронт”  разсекрети следния случай, който показва как са действали нашите служби.

– През 80-те имаше един служител на английското посолство – взе да разказва той, – който беше отявлен антикомунист. (Сякаш, че в английското посолство трябва да работят комунисти! – Б.а.). Той беше и антисъветчик, клеветеше в сведенията си България, Съветския съюз и социализма. Решихме да го отстраним. В един швейцарски вестник, на който плащахме известни суми, пуснахме една „информация”, че въпросният служител е гей. За една седмица англичаните си го отзоваха в Лондон.

„Разузнавачът” се усмихна, видимо доволен от добре проведеното „активно” мероприятие.

– Той гей ли беше? – попитах.

– Не – вдигна рамене „мероприятчикът”. – Ама така бе най-лесно да го отстраним. Англичаните тогава не допускаха „обратни” в дипломацията си.

Какво разбрах от този случай: че нашите служби, заедно със съветските, са плащали „хонорари” на западни журналисти и медии. Чрез тях са провеждали „мероприятията” си.

Променило ли се е нещо днес в работата на КГБ?

Променило се е. Името. Не е вече КГБ, а ФСБ. Но методите са същите. Купуването на политици, на медии и журналисти продължава и сега, в днешната „хибридна война”. Имаме достатъчно поводи да мислим, че

„хонорарите” , с които Москва си купува влияние в България, далеч не са в копейки

Въпреки народния прякор на основния получател.

Но следят ли за това нашите специални служби? Къде са те? Реформирани ли са, европейски ли са  или продължават да работят по указанията, давани им от руските другари през миналия век?

Партия „Демократична България” наскоро вдигна „червени флагове” и постави искания пред останалите три партии от управляващата коалиция за прекъсване на руското влияние у нас. Включително и в специалните служби.

Никой не им обърна внимание на флаговете – нито другите партии от коалицията, нито президентът, който трябва да контролира службите.

Флагове може да се развяват всякакви, демократите могат да си лаят, а хибридната война си тече.

Междувременно управляващата коалиция взе решение за вдигане на тавана на пенсиите – от 1 юли таванът ще стане 2000 лева.

Знаете ли кои пенсионери у нас са на  „тавана”? Най-много са военните, милиционерите и бившите служители на ДС.

Авакум Захов и Емил Боев, които  провеждаха „активните” и „острите” мероприятия, заедно със съветските другари от КГБ, вече ще взимат по 2000 лева, за да ни обясняват как са се жертвали за родината.

Нека им е зле!