Изключиха АзГ от групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, събират се с „Възраждане“

Поискали са зала за "учредителното събрание" на новата група

АзГ (Алтернатива за Германия) е изключена от групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент. Сега тя иска да обедини усилията си с други партии, включително „Възраждане“. Според съобщение в медиите, още през следващата седмица предстои учредително събрание.

Появи се информация, че новата фракция ще бъде конституирана под името "Суверенистите". От АзГ са поискали зала за 100 души и кетъринг в ЕП за "учредителното събрание" на групата, съобщи "Шпигел", като се позова на вътрешен имейл.

Очертава се групата да включва дясноекстремистките партии SOS Румъния, Se Acabà La Fiest от Испания, NIHK (Демократично патриотично движение) от Гърция, Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (Конфедерация Свобода и независимост) от Полша, Hnutie Republika (Движение Република) от Словакия и Унгарската партия. Сара Кнафо от френската Reconquite - партньор и съветник на лидера на партията Ерик Земур, също може да се присъедини.

Фракцията се основава на т. нар. софийска декларация на проруската дясноекстремистка партия "Възраждане" от април 2024 г., която призовава за "край на бюрокрацията на ЕС", посочва "Шпигел". Европейската цивилизация ще бъде "застрашена от агресията на глобалистките идеологии", а правото на народите на самоопределение - "заменено от диктатурата на бюрокрацията", се казва в декларацията. На фона на агресивната руска война срещу Украйна в декларацията се настоява не за защита на нападнатата страна, а за "мирни преговори".

АзГ беше изключена от ИД след изказвания на нейния водещ кандидат Максимилиан Крах за СС. На изборите за Европейски парламент преди две седмици десните партии отбелязаха значително нарастване на подкрепата за тях. Докато в Германия АзГ се класира на второ място с 15,9% от гласовете, десните популистки партии станаха първа сила във Франция, Италия и Австрия. Въпреки това Европейската народна партия (ЕНП) около ХДС и ХСС остана най-голямата сила в ЕП пред Алианса на социалдемократите (С&Д).

Вторият крайно десен фактор в Европейския парламент - Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), се надява да стане трета сила в парламента. В групата влиза и партията на италианския министър-председател Джорджа Мелони. /БГНЕС