Българките грабнаха европейската титла по шахмат

Те победиха действащите световни шампионки от Грузия с 2,5:1,5 точки

Снимка: бТВ

Снимка: бТВ

България е на европейския връх в женския шахмат! Тимът ни триумфира, след като срази действащите световни шампионки от Грузия с 2,5:1,5 точки, предаде бТВ.

Така националките завършват турнира в Будва (Черна гора) без поражение - 7 победи и 2 равенства. Успехът е исторически - първи за страната ни на шампионат на Стария континент.

Първа от четирите партии завърши тази между втората от Световната купа в Баку - Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за общ резултат 0.5 на 0.5.

По-късно най-опитната в състава - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна ключов успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да ни осигури аванс от 1 точка. Така България се доближи на реми от европейското злато.

Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишфили, като се нуждае от реми, за да осигури златото на България. Тя направи даже повече - срази Джавахишфили и запази перфектния ни баланс. 

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство.

Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка. 

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

Тимът ни беше без представилата се отлично в Будва Виктория Радева. 22-годишната националка пропусна финалния кръг, след като постигна героично реми срещу азерката Ханима Балаяева, въпреки че беше с висока температура и повръщаше на два пъти по време на партията.