Байдън "тъжен и възмутен", усъмни се, че палестинската страна е ударила болницата в Газа

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес в Тел Авив, че Вашингтон ще предостави на Израел всичко необходимо, за да се защити, докато води война срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", която според него изглежда е виновна за опустошителния взрив в болница в Газа, предава Ройтерс.

Байдън, който кацна в Израел и се срещна по-рано днес с премиера Бенямин Нетаняху, изтъкна, че "Хамас" е по-лош от "Ислямска държава" заради убийствата си на цивилни израелци при изненадващата атака на 7 октомври, с която обостри до краен предел израелско-палестинските отношения.

Американският президент сподели още, че е "тъжен и възмутен" от експлозията в болница в ивицата Газа във вторник, при която според "Хамас" са загинали стотици хора.

"Въз основа на това, което видях, изглежда, че тя е причинена от другата страна (палестинците -бел.ред.), а не от Вас. Но има много хора, които не са сигурни, така че имаме много неща, които трябва да преодолеем", коментира Джо Байдън. По думите му 31 американци са сред повече от 1300 израелци, убити при атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Израел твърди, че експлозията е причинена от палестинска ракета, която не е успяла да достигне целта си. Но "Хамас" отрича това, хвърляйки изцяло вината на евреите.

По думите на говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари "Хамас" знае, че експлозията е била причинена от пропуск на ракета на "Ислямски джихад", но е започнал "глобална медийна кампания", за да обвини Израел. "Те стигнаха дотам, че преувеличиха броя на жертвите", каза говорителят. "Те разбраха със сигурност, че болницата е била повредена от ракета, изстреляна от бойци на "Ислямски джихад"."

Той каза още, че въздушните кадри потвърждават, че няма директен удар в болницата и няма повредени близки сгради. Единствената повредена зона е паркингът на болницата, каза Хагари.

Кръвопролитието там предизвика ожесточени антиизраелски протести и в региона, но и в други страни по света.