Срещата в Кайро по кризата между Газа и Израел завърши без общо решение

Разнобой между Европа и арабските страни

На срещата на върха в Кайро по кризата между „Хамас“ и Израел, арабски лидери призоваха за край на десетилетното насилие в района и заклеймиха израелските удари срещу Газа, предаде БНТ. Европейските представители се обявиха за защита на цивилното население.

Целта на срещата беше да предотврати избухване на широкомащабна война в района, но самият Израел не участваше във форума, както и на Иран. Не присъстваха и висши американски представители. Срещата завърши без общо споразумение.

Обща позиция беше малко вероятна заради деликатните моменти около всеки призив за прекратяване на огъня и евентуалното споменаване на нападението на „Хамас“ от 7 октомври и правото на Израел да се защитава, предаде Ройтерс. Йорданският крал Абдула заклейми глобалното мълчание за „нападенията на Израел срещу Газа“ и се обяви категорично против принудителното или вътрешно разселване на палестинците.

"Това е военно престъпление съгласно международното право и червена линия за всички нас", каза той, без спомене, че първопричината за това е нападението на „Хамас“ .

Арабските страни се опасяват, че израелска офанзива трайно ще прогони палестинците от техните домове, включително към съседните държави.

"Няма да напуснем, няма да си тръгнем и ще останем на нашата земя", посочи Махмуд Абас - президент на Палестинската автономия.

Сред големите отсъстващи са премиерите на Германия и Великобритания Олаф Шолц и Риши Сунак, както и френският президент Еманюел Макрон.

"Не можем и не трябва да пренебрегваме по-широкия контекст на тези трагични събития, дългогодишния конфликт и 56 години окупация, без да се очертава край. Нищо обаче не може да оправдае осъдителното нападение на „Хамас“, което тероризира израелски цивилни. От друга страна тези отблъскващи актове не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ." - коментира Антониу Гутериш,  генерален секретар на ООН.

На срещата Франция се обяви за хуманитарен коридор в помощ на цивилните, който би могъл да доведе до прекратяване на огъня.

"Наша отговорност е да изпълним дълга си, така че реално и сериозно да тръгнем напред по пътя на мира, стабилността и сигурността. Може да разчитате, че Евросъюзът ще изпълни своите ангажименти към тези ценности, на които държим и които желаем да споделяме по цял свят." - посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.