Бивш съветник на Кремъл доказва с 11 факта, че Путин и ФСБ стоят зад клането в "Крокус"

Властта в Русия продължава да настоява, че зад терористичния атентат в Москва

Шведският икономист и дипломат Андерс Ослунд смята, че Владимир Путин и руските служби стоят зад клането в „Крокус сити хол“ край Москва, за което властите в Кремъл не спират да обвиняват Украйна без никакви доказателства.

Андерс Ослунд, който е работил и като икономически съветник на Кремъл (при управлението на Елцин), много добре познава руските служби и методите им на действие. В социалната мрежа "X" (Twitter) той посочва няколко съществени факта, свързани с терористичната атака, които будят недоумение:

1. Четирима терористи пътуват в едно превозно средство с камуфлажно облекло с автомати в ръце – и никой не ги проверява на пътя.

2. В „Крокус сити хол“ по време на атаката няма охрана.

3. Металните детектори са били изключени.

4. Терористите стрелят в продължение на 18 минути в „Крокус сити хол“ и излизат спокойно. По време на атаката не идва нито един полицай.

5. Сградите на полицията и ФСБ се намират на пешеходно разстояние от залата, но на службите им отне 1 час да реагират.

6. Предполагаемите терористи си тръгват със същото превозно средство, с което пристигат. Никой сериозен крадец не би си тръгнал със същата кола.

7. Как е възможно да шофираш 5 часа, без да те проверят? Това изглежда невъзможно.

8. След атентата измъчваните предполагаеми терористи изглеждат смъртно уплашени – това се различава много от хладнокръвните командоси в „Крокус сити хол“.

9. Путин и цялата кремълска пропаганда обвиниха Украйна без никакви доказателства - изглежда напълно неправдоподобно.

10. Терористичните атаки и безмилостните убийства са част от арсенала на Путин.

11. ФСБ преди е използвала бойци на „Ислямска държава“. Защо и сега да не е така?

„Заключение: Това изглежда като поредното убийство на невинни руснаци от Путин, за да оправдае повече война и репресии, но едва ли ще получим пълно обяснение точно за тази причина“, изтъква Андерс Ослунд.

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк отговори на обвиненията на Москва срещу Киев. Той начере лъжа изявленията за това, че страната му е организирала масово убийство в „Crocus City Hall“.

"Отново. Това вече стана хронично. Има неопровержими факти, общо е разбирането (в различните страни) какви са причините и последствията, дори неутрални страни абсолютно отхвърлят да има "украинска следа в терористичната атака в „Crocus City Hall". Но и след лъжите на Путин (нищо друго не може да обясни обсебеността този субект, която обуславя неадекватните му изявления), лъжата официално се разпространява и от субекта Патрушев, а след него и от „шефа на ФСБ” Бортников...”, написа Подоляк в социалната мрежа „X“ (Twitter).