Борисов: В ПП има един прекрасен човек - Лорер. Един ден ще направим коалиция с него

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер специално пристигна за закриването на предизборната кампания на ГЕРБ-СДС във Варна

Бойко Борисов и Манфред Вебер във Варна

Бойко Борисов и Манфред Вебер във Варна

С мащабно мероприятие ГЕРБ закри предизборната си кампания във Варна.

В морската столица лидерът на партията Бойко Борисов изрази категоричната си подкрепа за листата и водача - бившият външен министър Даниел Митов. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер специално пристигна в България за събитието. Лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатите Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Ковачев също са във Варна.

Като председател на ЕНП и най-голямата партия в Европа - ЕНП Вебер увери, че България и ГЕРБ имат много приятели извън страната. "Когато ГЕРБ и Борисов бяха на власт, България бе стабилна сигурна, имаше положително развитие, правеха се много инвестиции в инфраструктура. Откакто не са на власт имаме обратното - нестабилност, инфлация, несигурност. Затова имаме нужда от ГЕРБ, за да получим всичко добро отново", заяви той. Вебер посочи, че европейските средства не могат да бъдат използвани, те чакат да бъдат дадени на България. "Но последните 2 г. България е нестабилна и не излъчва правителство, парите седят и чакат. Само 6 млрд. са от Фонда за борба с последиците от КОВИД, те трябва да бъдат инвестирани в страната ви", каза той.

Той подчерта, че по време на управлението си Борисов се е ползвал с доверие. "Идете и гласувайте, дайте своя вот за бъдещето, за ГЕРБ-СДС", призова Вебер.

"Манфред, може да рапортуваш, казано на комосомолски, в Брюксел, че ГЕРБ и СДС са живи и здрави, в прекрасна форма. Толкова стабилни, че няма мърдане. Убеден съм, че българският народ има инстинкт и вече знае - трябва да се прощава, да се обединява и да помислим как да се измъкнем и да не тревожим Европа, Америка и хората в България. Това може да стане с компромиси и като се зачита вота на тези, които стоят зад съответната партия и са гласували за нея. Ние с лидерите може да се мразим, макар че аз не ги мразя. Това може да даде шанс България да се стабилизира след втори", обърна се към шефа на ЕНП Бойко Борисов.

"Това ми е най-лесната кампания. Аз не агитирам, само казвам - които иска да му бъркат в джоба - гласувайте за ПП, за "Да, България". Да продължават да изнасят оръжие и да дават огромни пари на комисионери и да генерират корупция. Вместо държавата България с държавата Украйна през резерва да даде оръжие, за да спрем Путин...", ядоса се той на поведението на бившия кабинет "Петков" като разказа и противоречията между Корнелия Нинова и Кирил Петков по темата. Бойко Борисов разкри лъжите на ПП и ДБ за диверсификацията с руска газ и далаверите им с посредници. "Когато лъжеха Запада, че са направили диверсификация с руската газ, се оказа, че са дали на посредниците, които са източили джобовете на тия хора, включително и за бивш германски канцлер - Шрьодер", каза той.

Според него в ПП имало и "един прекрасен човек - Лорер". "Ние искаме той да вземе тая пария, че да направим коалиция. Той не ще. Един ден ще го направим с Лорер", изненадващо каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов отбеляза, че премиерът на Люксембург Ксавие Бетел го е поканил на сватбата си. Той не успял да отиде, но изпратил пожелание. "Той е либерал, но е наш приятел, подкрепя ги тях, но има мостове, които да ни свързват", даде той пример за други допирни точки с ПП, след като преди дни Кирил Петков се похвали с подкрепа от Бетел.

Лидерът на ГЕРБ призна, че твърдата позиция на ГЕРБ в подкрепа на Украйна може да бъде спорна, особено предвид "една фалшива идеология за мир". "Ние също сме за мир, за незабавно регулиране на този ужасен кървав конфликт, но това не минава през загубата на войната в Украйна. Дори това да ни струва минимум 10%. Каквото и да стане, ние ще стоим до край на тая позиция. Смисълът да съществува ГЕРБ е европейско развитие и евроатлантическо развитие на България. Няма смисъл заради проценти да загубим нашата ориентация. Това е правилният път. Днес може да е рисков и опасен, но ще е най-добрата инвестиция, която правим в бъдещето - да застанем на страната на белия демократичен свят", категоричен бе той.

Борисов обаче подчерта - категоричната подкрепа към Украйна обаче не значи приемане на контрабандата от там, особено на зърно и млечни продукти.

Като пример за европейския избор на ГЕРБ Борисов даде зелената светлина към Северна Македония и Албания за преговорите за ЕС. "Ваша грижа е да ги накарате да се държат като държава-членка на ЕС. Ние нашата задача я свършихме. Но да затварят български клубове, да бият българи, че имат българско самосъзнание - не е европейско и не е цивилизовано. Молбата ми е този процес да го наблюдавате. Не може повече от веднъж да сме добри. Сега е техен ред да докажат, че са добри", обърна се той към Вебер.

Борисов отново изтъкна успехите в борбата с нелегалната миграция по време на неговото управление и пълния провал сега. Подчерта, че това е станало с помощта на Европа и президента на Турция Реджеп Ердоган.