Борисов за Васил Божков: Решил е, върнал се е (обновена)

"Няколко години подред го коментираме"

Бойко Борисов

Бойко Борисов

„Решил е човекът – върнал се е. Хиляди пасажери идват и се връщат. Няколко години подред го коментираме. Ние сме дали показания. Обяснили сме всичко. Виждате приходът в хазната е по-голям.“

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на връщането на Васил Божков в България.

"Аз наистина се надявам господин Божков да се е върнал да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме си правосъдна система. Никакво притеснение, защото от него, от хазарта това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата. На няколко разпита сме били." - подчерта той.

Попитан за коментар по прекратяването на делото за "златните кюлчета" Борисов заявии: „Като нямам кюлчета и си държа в нощното шкафче пари фалшиви, това две години, защото толкова е разликата между снимките. Чистачката един път да не е нещо мръднала по нощното шкафче, когато човек става сънен, ще се удари в шкафчето. Цялата тази пропагандна машина, истински се надявам господин Божков да е дошъл да си реши въпросите с правосъдието, ако е невинен да си изчисти името, ако е виновен, имаме съдебна система. Иначе никакво притеснение, защото от него, от хазарт, от подобни неща, това, което съм го коментирал, съм го казал и на прокуратурата на няколко разпита.“ - категоричен е Борисов.

"В момента еднолично партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри без да се коментира. Ако това е сглобката, не виждам как ще продължим да участваме." - посочи лидерът на ГЕРБ, като добави, че трябва да е ясно какво е накарало вътрешния министър да смени областни ръководители на полицейските структури.

"Това, за което говори Демерджиев, тези записи и нас ни тревожат, но в началото имаше една приказка ала-бала с президента, която услужливо я прескача. Защото този главен секретар е гласуван от МС, когато са били тези хора. Разбира се, че той не се справя. Ние оставихме държавата, излязла от мониторинга за организираната престъпност. Забравихме за поръчковите убийства" - отбеляза той. 

"Нулева миграция. Вече месеци наред границата не се стабилизира, упреците са ми много към управлението и чакам да мине ваканцията и на 1 септември да се видим, защото те ползват времето, като няма парламент и поголовно навсякъде сменят хора." - каза още лидерът на ГЕРБ.

Попитан как ще се приеме убийството на Алексей Петров в контекста на Шенген, Борисов отговори: „Когато преди 3 г. ви говорех за миграция, вие ме гледахте като какво ни говориш. Сега, когато стана основният проблем, защото австрийските медии дават всеки ден в България задържаните мигранти, изпуснаха границата, това е сложен процес. Прав е Радев, когато станах премиер, третия или четвъртия път, когато имаше 30 000-40 000 мигранти в България, това се хвърлихме здраво, затворихме границата, с външната ни политика с Турция, с огромната подкрепа на ЕК - всички даваха България за пример. От пример станахме за подигравка сега." - подчерта Борисов.

"Съболезнования към близките на Алексей Петров, да се надяваме както при предишните два атентата, ние задържахме тогавашните правителства извършителите. Пожелавам успех на тези, които разследват да свършат и този път тази работа." - посочи той.

"Притеснително е това, което става с горивата. Без никакво основание и спекулативно, във времето, когато хората пътуват най-много започват да се вдигат изненадващо цените с по 30-40-50 стотинки и това се дължи на монопол, на слаб контрол, правителството търпи големи критики." -  каза още лидерът на ГЕРБ, който днес е във Врачанско.

Борисов добави, че при тази мека зима са се похарчили над половин милиард за зимно почистване. Ремонтират се отсечки за стотици милиони, пътят до Враца и Мездра ще стои още години затворен, допълни Борисов. /БГНЕС