Бракуваме над 2 млн. ваксини срещу COVID-19

През тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози

Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 у нас ще бъдат бракувани, предаде БНТ. Срокът им е изтекъл през миналата година. Възможно е броят на ваксините за унищожаване да е и по-голям, защото в здравните инспекции все още отчитат неизползвани количества. През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, а интересът към имунизацията е слаб. За последното денонощие са поставени около 215 дози ваксини.

На този фон от здравното министерство съобщиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях вече са платени. Служебният здравен министър е поискал от Брюксел да преразгледа правилата за доставка на ваксини срещу COVID-19.

Д-р Красимира Иванова, инспектор в РЗИ-Варна, коментира, че се поставят предимно бустер дози: "Основно поставят бустер доза. За първа доза са много малък процент, много малък брой. Това са хора, които пътуват в чужбина или фирми - плавателни кораби, за които се изисква да бъдат ваксинирани служебно."

Почти всички големи столични държавни болници затвориха пунктовете за имунизация срещу COVID-19 заради слабия интерес към ваксините.

"В България в момента въобще не се осъществява ваксинационен процес - той е много малък. Ние не можем да призоваваме хората да се имунизират. Всеки един човек спрямо състоянието, в което се намира - застрашаващи фактори, придружаващи заболявания, той преценява дали да се ваксинира срещу COVID или не." – коментира д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

По силата на договорите на ЕС с производителите на ваксини в началото на пандемията, у нас през тази година трябва да бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини.

"Ако тези ваксини ни бъдат доставени - първо те ще бъдат с кратък срок на годност. Ние ще трябва да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме - плащаме и за бракуването им." – поясни Меджидиев.

България търси възможности да препродаде или дари част от ваксините. Темата е обсъждана и на Съвет по здравеопазване в Брюксел през декември.

Решение по въпроса на европейско ниво все още няма.