Братът на топполицая Н. Гешев, не успява да спаси от комунистите 2 млрд. долара пенсионни вноски

Братът на легендарния топполицай Никола Гешев - Емануил, не успява да спаси от апетитите на "народната власт" пенсионните вноски,

събрани до 9 септември 1944 г. 

Въпреки че е шеф на пенсионното управление, той не може да спре комунистите да задигнат натрупаните до момента над 2 млрд. долара, пише 168chasa.bg.

Емануил Гешев , роден през 1897 г.,   има огромна заслуга за развитието на пенсионното дело у нас. Талантлив юрист и обещаващ адвокат, той за много кратко време се издига до висши държавни постове - началник на Сметната палата, а впоследствие директор на Държавния архив.

По-късно е назначен за началник на пенсионното управление. По това време службата се е намирала в днешната сграда на МВР на ул."6 септември".

Като директор на важното социално ведомство Емануил Гешев изцяло се отдава на изграждането на стабилна пенсионна система у нас. Обичал много професията си и се стремял

да въведе най-добрите световни практики у нас.

Негови съвременници разказвали, че бил толкова съвестен към задълженията си, че всеки ден след работа ходел на Женския пазар да пита за цените на продуктите, за да може да съобрази размера дори и на най-ниската пенсия, така че да стига за прехрана.

Стига се дотам, че уменията му на гениален актюер са оценени дори от новата комунистическа власт. И макар да е брат на най-големия противник на БКП, заради липсата на квалифицирани кадри тя е принудена да го остави като шеф на пенсионния фонд чак до 1947 г.