British Petroleum продава дела си в „Роснефт“

Министърът на бизнеса Куази Куартенг разговаря с шефа на BP

Компанията  British Petroleum (BP) заяви, че ще продаде притежаваните от нея 19.75% от акциите на държавната руска петролна компания "Роснефт" заради „акта на агресия на Русия срещу Украйна", предаде Би Би Си.

След руското нахлуване в Украйна британското правителство оказа натиск върху управата на BP, за да се освободи от акциите си в "Роснефт", които притежава от 2013 г.

Изпълнителният директор на BP Бърнард Луни напусна директорския борд на "Роснефт", кокто и колегата му Боб Дъдли. Луни беше член на управата на "Роснефт" от 2020 г. Неин председател е Игор Сечин, близък приятел и съюзни на руския президент Владимир Путин. Агенция PA News напомни, че Луни е бил в Русия през октомври, когато е участвал в публично събитие заедно с Путин, което той по-късно определи като "голяма чест".

В петък министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия на Великобритания Куази Куартенг разговаря с шефа на BP и не е оставил некакви съмнения за загрижеността относно прекомерното влияние на руските интереси върху BP.

Председателят на ВР Хелге Лунд заяви, че макар ВР да е работила в Русия над 30 години и да си е сътрудничила със „забележителни руски колеги“, нападението на Русия срещу Украйна е имало трагични последици за целия регион и е довело до сериозни промени.

"В резултат на тези  събития, бордът на директорите на BP дойде до извода, че нашето сътрудничество с "Роснефт", който е държавна компания, просто не може да продължи", посочи Лунд.

Той допълни, че е дълбоко потресен и опечален от ситуацията в Украйна и че това е накарало  BP коренно да преосмисли позицията си по отношение на "Роснефт".

"Убеден съм, че решенията, които взехме като съвет на директорите, не само са правилни, но и отговарят на дългосрочните интереси на BP", подчерта Хелге Лунд.

Прикачени файлове