БСП-София брани паметника на съветския окупатор, стартира подписка за запазването му

Председателят на БСП - София Иван Таков поиска от социалистите в столицата да бъдат активни в предстоящата кампания и да разкажат на хората за лявата идея. Това стана по време на общоградска среща на актива на БСП с кандидатите за народни представители от трите листи, информираха от пресцентъра на Градския съвет на БСП - София.

Над 500 членове от всичките 24 организации на социалистите в София се събраха в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), на която имаха възможност да изкажат мнение или да зададат въпрос. Иван Таков представи екипа, с който той и членовете на предизборния щаб ще работят в София по време на кампанията. Това са 24-те районни председатели, които ще бъдат на терен, заедно с кандидатите за народни представители, предава "Фокус".

Един от призивите на лидера на БСП - София бе всички социалисти активно да се включат в събирането на подписи за запазването на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина. Всеки от присъстващите в залата получи форма за подписка, за да може да събира подкрепа от съкварталците си.

"Фашизмът може да се върне под най-невинно прикритие", предупреди Иван Таков, цитирайки думите на Умберто Еко. - "Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление - всеки ден, във всяка част на света. С тази подписка поставяме началото на кампанията за запазване на нашата история. Нека не забравяме, че антифашизмът е основна част от историята на партията ни. Той е фундаментът, върху който тя стои вече над 130 години", обърна се пропагандни клишета шефът на столичната организация на социалистите.

Припомняме, че Faktor.bg публикува публикува нови документи, които сочат, че паметникът на съветския окупатор в Княжевската градинка в София и строшената плоча с исторически неточен надпис са незаконни. Става дума за писмо до Т. Живков от членове на ЦК на БКП и извлечение от протокол № 315А на ЦК на БКП от 24.08.1954 г., от които става ясно че:

1) решението за поставяне на исторически неверния надпис на монумента е взето от престъпната БКП, а не от надлежен държавен орган – Министерски съвет, МК или друг, който да е бил оправомощен да говори от името на народа;

2) за самия монумент също липсва надлежна документация за промяна на проекта – увеличаване на първоначалната височина от около 18м. по проект на сегашните над 37 м., което е основание за премахване на незаконен строеж;