Бум на измамите при отпускане на кредити

Повече от измамите се случват в интернет пространството

Наблюдава се бум на измамите при отпускане на кредити. Това става ясно от съобщение на прокуратурата в Стара Загора.

Районната прокуратура в града даде съвместен брифинг с представители на МВР във връзка с разкрито криминално престъпление – измама при кандидатстване за отпускане на кредити, предаде БНТ.

Представителите на прокуратурата в Стара Загора и МВР уточниха, че става въпрос за обява по отпускане на кредити на лица с лоша кредитна история. Рязко се увеличава броят на сигналите и образуваните дела за измами. От началото на годината прокуратурата в Стара Загора ръководи разследванията по 117 наказателни производства за измами, съобщиха от Районната прокуратура в града.

"Повечето измами се случват в интернет пространството. Предлагането на различен вид "оферти". Методите на този тип измами са именно такива - чрез обяви, чрез интернет и мобилни приложения. По този начин се въвеждат в заблуждение измамените лица", поясни Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора.

Тя обясни, че в момента измамниците се представят за брокери или представители на банкови институции, като предлагат криптовалута и за тази цел карат хората да им превеждат определени суми. Има и схема, при който се предлагат облекчени условия за предоставяне на кредити или кредитна карта.

Другите методи са обяви, при които се предлагат автомобили за продажба, за целта на което трябва да се преведе капаро. Предлагат се и шофьорски книжки, различни туристически услуги, уведомиха местните власти.

Наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов поясни, че до момента са установили съпричастност на три лица към конкретния случай за отпускане на кредити на лице с лоша кредитна история:

"Те се свързват с лицето, което кандидатства по обявата. Искат лични данни и съответно сума, за която кандидатства. Лицето им изпраща договор за кредит, в който се съдържат данните на кредитоискателя. Казват на "жертвата", че трябва да преведе определена сума пари, срещу която да бъде разгледан договорът. След като бъдат преведени парите комуникацията прекъсва."

Измамниците са с повдигнати обвинения за измама в съучастие. За него законът предвижда наказание от 1 до 3 години лишаване от свобода. Пострадалите са над 10 души, уведомява националната телевизия.