Османи: Нападателите на Християн трябва да бъдат наказани, нека да прекъснем цикъла на омразата

И двете общности да се въздържат от провокации

Буяр Османи, снимка: архив

Буяр Османи, снимка: архив

Важно е извършителите на нападението срещу Християн Пендиков да бъдат наказани, заяви пред бТВ министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.  

Той сподели, че е посетил Християн в болницата заедно с българския си колега Николай Милков и е разговарял с него. Османи изрази съжаление за станалото и пожела бързо оздравяване на сънародника ни. Той подчерта, че иска да изпрати послание за недопустимостта на подобни актове на насилие.

Министър Османи посочи, че разследването още не  е приключило, но за него е важно това, което казват Християн  Пендиков и неговата майка – че нападението е извършено поради етническа вражда.

„Трябва да бъде прекъснат този цикъл на провокации, завършващи с насилие“, категоричен е той.  

„С република България работим върху позитивен дневен ред“, отбеляза Османи, като увери, че по-голямата част от гражданите на РСМ искат именно такъв дневен ред и добросъседски отношения.

Министърът увери, че ще работи в Република Северна Македония да има нулева толерантност към насилието и езика на омразата.

Същевременно той призова българите и българските политици да не накърняват достойнството на гражданите на РСМ.  

Османи каза още, че поощрява българите в РСМ да отварят свои клубове, без да провокират останалата част от населението. По отношение на ограниченията за имената на българските клубове той коментира, че има резерви за действието на закона със задна дата, но документът така е приет.  

Буяр Османи увери, че ще покани на среща представители на българските клубове.

Той посочи, че никой не може да го убеди, че вписването на българите в конституцията на РСМ е против интересите на страната.