"Черните кутии" на двата катастрофирали влака в Гърция са ключът в разследването

Записите обаче може да са унищожени

От изключителна важност за разплитането на най-тежката железопътна катастрофа в историята на Гърция, отнела живота на най-малко 57 души, са "черните кутии" на двата влака, съдържащи тахографа и вероятно различните разговори, които са се водили между машиниста и ръководителя на движението на гарата в Лариса. Това заяви пред обществената телевизия ЕРТ Христос Главопулос, машинен електроинженер и съдебен експерт.

Според него обаче проблемът е, че поради високите температури след взрива "черните кутии" вероятно са били унищожени, предаде БНР.

Относно въпросите около експлозията, гръцкият съдебен експерт обясни, че вероятно са се запалили маслата, регулиращи спирачната система на влаковете. Съгласно информацията на ЕРТ, става дума за общо пет тона масло.

Според разследванията на властите товарният влак е превозвал ламарина, плодове и зърно, а не запалими материали.

В съобщение на частния превозвач Hellenic Train се отбелязва, че в пътническия влак не е имало газови бутилки. По отношение на броя на пътниците Hellenic Train отбелязва, че списъкът, предаден на властите, включва само имената на пътниците, които са закупили онлайн билет.