Храни, които не трябва да консумираме заедно

Не само някои отделни продукти, но и техните комбинации могат да повлияят неблагоприятно на нашето здраве

Специалистът по хранене Натали Вагнер подчертава, че не само някои отделни продукти, но и техните комбинации могат да повлияят неблагоприятно на нашето здраве. Има комбинации от продукти, в които те се допълват положително, а има и такива, които могат да повлияят негативно на храносмилането, усвояването на хранителните вещества и общото състояние, твърди сръбският "Новости".

Плодове след хранене

Експертът силно съветва да избягвате да ядете плодове веднага след хранене, които се състоят от протеини, включително месо, риба или бобови растения. Това може да доведе до бавно храносмилане и ферментация на храната в стомаха, което от своя страна може да причини дискомфорт, подуване и лошо храносмилане. Вместо това се препоръчва да ядете плодове като лека закуска между основните хранения. Това ще улесни храносмилането и ще получите максимално количество хранителни вещества от плодовете.

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати

Втората комбинация, която трябва да избягвате, е големи количества захар и рафинирани въглехидрати наведнъж. Ако ги ядете заедно, можете да получите рязък скок на кръвната захар, а това води до загуба на енергия и промени в настроението. В допълнение, тази комбинация от храни може да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от диабет тип 2. Диетологът препоръчва вместо това да избирате балансирани ястия, които включват пълнозърнести храни, протеини, здравословни мазнини и плодове или зеленчуци с ниско съдържание на захар.

Мляко и кисели храни

Също така се препоръчва да се избягва комбинацията от млечни продукти и храни, които съдържат киселини, включително цитрусови плодове и домати. Киселината от тези храни, когато се комбинира, може да наруши храносмилането и да причини киселини и стомашни проблеми. Ако искате да ядете млечен продукт, то експертът съветва да правите това преди или след хранене с кисели храни, като така ще подпомогнете храносмилането си, а хранителните вещества ще се усвоят по оптимален начин. (БГНЕС)