Предизборно Бузлуджа отваря врати с пари на културното министерство, за къщата на Талев - няма средства

Един от омразните символи на тоталитарния режим - Дом паметника на БКП на Бузлуджа, известен като чинията на Бузлуджа, ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам. За това съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа”, чиято цел е опазването на паметника. През последните 30 години монументът беше разрушен и разграбен.

Възстановяването му стана възможно, след като миналия септември тихомълком настоящият културен министър Велислав Минеков обяви чинията за национален паметник на културата. А в края на юни бившият културен министър Наско Атанасов отпусна дни преди падането на кабинета, близо 400 000 лева целево за паметника, без обществото да зная за това и как ще се представи монументът. Скандално е, че за капището на комунизма бяха намерени пари, а за стотици други ценни национални паметници държавата нехае. Пресен пример за това е безразличието на властта към съдбата на къщата на големия писател Димитър Талев в Прилеп, която чака повече от 15 години да бъде откупена от българската държава.

В последните няколко години фондацията, носеща името на паметника, работи по запазването на мозайките и превръщането му в достъпен за туристи обект.

Още през ноември 2021 година дейностите по опазване на мозайките приключиха и сега идва ред на реалното отваряне на вратите. Само преди няколко дни „чинията” бе оцветена от светлини и арт мопинг, което събра много почитатели на модерното изкуство в Балкана, припомня репортер на БГНЕС. Интересен факт е, че мозайките в монумента представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв. метра.

От фондация „Проект Бузлуджа” разбираме, че скоро посетителите на сградата ще могат да научат за нейната история още във фоайето, както и за актуалните дейности по опазването ѝ и бъдещия ѝ потенциал чрез видео прожекции.

Билети за обиколка с екскурзовод ще се закупуват от инфо павилион. Турът се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки. В основната зала се намира стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад зелените платна на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях.

Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в специализирани турове. На финала посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.