CNN: Военните бази на САЩ в Европа са в повишена бойна готовност заради опасност от руски диверсии

От началото на юли американски военни бази в Европа са били приведени в състояние на повишена готовност, след доклад на разузнаването, че подкрепяни от Русия лица може да планират диверсионни атаки срещу американски военен персонал и съоръжения, съобщава CNN, ксато се позовава на няколко източника.

Според тях, разузнаването предполага, че Руската федерация разглежда военни бази и персонал на САЩ като възможни цели за атаки с използване на прокси сили, например инциденти, каквито са извършени или осуетени на различни места в Европа през последните месеци.

Изданието също така отбелязва, че през април двама граждани на Германия и Русия са били арестувани по обвинения в подготовка на експлозии и палежи на редица съоръжения, включително военни бази на САЩ, по нареждане от Кремъл.

Информацията от разузнаването е получена през последните две седмици и се смята за достатъчно сериозна, за да изисква допълнителни мерки за сигурност.

Освен това на 30 юни няколко американски военни бази в Европа повишиха нивото на тревога до степен на защита "Чарли", която "се използва, когато е възникнал инцидент или е получена разузнавателна информация, показваща вероятността от някаква форма на терористично действие или атака срещу персонал или съоръжения“.

В същото време високопоставен служител на НАТО казва, че Алиансът "значително е увеличил“ споделянето на разузнавателна информация относно "руската кампания за прикрит саботаж“ в Европа, която става все по-нагла и агресивна през последните месеци докато се провеждаха изборите в редица западни страни, защото е "чудесна възможност“ за Русия да се опита да подкопае обществената подкрепа за Украйна, смята източникът.

На свой ред Европейското командване на въоръжените сили на САЩ все още не е коментирало причината за промяната в нивото на защита на силите, но говорителят на командването Дан Дей отбеляза, че "повишената ни бдителност не е свързана с нито една заплаха, а се дължи на комбинация от фактори, потенциално засягащи сигурността на американските сили в европейския театър на операциите".