Даниел Митов: Путин е новият Чикатило, Радев иска Украйна да къса парчета от себе си и да ги дава на канибала

Даниел Митов

Даниел Митов

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира пред Нова ТВ поредните излагации на президента, който констатира, че Украйна искала войната да продължи: "Поредната срамна проява на Радев. Путин е новият Чикатило, известен като Канибала от Ростов. Според Радев обаче жертвата трябва да откъсне част от плътта си и да я даде на канибала. Президентът може би смята, че държави като Китай, Бразилия, Южна Африка и Индия ще са водещи. Посещението му в Южна Африка има много по-дълбоки причини. Радев ще е първият, който ще вее руско знаменце, ако се случи проблем между нас и Москва, не дай си Боже. В момента трябва да се фокусираме върху други неща като правосъдната реформа", отговори Митов на въпрос, дали се обмисля импийчмънт на президента. "Импийчмънт в българския вариант трябва да се обмисли много добре. Радев е много огорчен, че не управлява еднолично. Трябва да се види защо му беше позволено да излезе извън конституционните му правомощия. Аз се радвам, че той вече не се занимава с международните ни отношения", каза още Митов. 

"Руските атаки срещу сайта на парламента не са неочаквани. НС трябва да работи максимално бързо, за да защити дигиталната си инфраструктура", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. 

Той коментира и избора на Бойко Борисов за председател на външната комисия в парламента: "Нормално е бившият премиер да бъде във фокуса на външната политика и да е председател на тази комисия. Като дългогодишен премиер, Бойко Борисов има безгранични контакти и влияние. Познат е в цяла Европа и спокойно може да бъде двигател да заведем страната ни в Еврозоната и в Шенген", посочи Митов. По думите му Борисов ще играе важна роля и за отношението на страната ни към войната в Украйна. Той призова БСП да не се упражнява върху имунитета на Борисов, защото го е подал по надлежен път, а социалистите  да си намерят други начини да правят политика. 

"Това правителство се направи трудно и правим много компромиси. Ние нямаме доверие на ПП-ДБ заради предишното им управление с БСП и двуличието за енергетиката. Ние сме в начална фаза на градене на доверие. Не мисля, че Димитър Радев има конкуренция за шеф на БНБ, той е безспорен авторитет. Тежко вървят разговорите за областните управители", каза още бившият външен министър. 

"Категорично няма да гласувам за Васил Терзиев. Аз съм антикомунисти в дълбините на душата си, а Терзиев не е заради наследствената му обремененост. Тази номинация е шамар към всички хора, особено в София, където хората гласуват по наследство за дясното. Терзиев е наследник на хора от най-зловещата част на репресивния апарат", каза още Митов.