Даниел Смилов: Обществото е в това състояние заради неверни твърдения, които лансират политиците

Според него спирането на войната не е решение, защото тогава Русия ще стигне и до България

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Не мисля, че от Москва диктуват на Радев, тук става дума за неговите възгледи, което не е по-малък проблем, особено когато се разминават с евроатлантическият избор на България. Това каза в студиото на Нова ТВ политологът Даниел Смилов по повод вчерашното изявление на президента Румен Радев. 

Мен ме изненада реакцията – вместо да търсим решение с европейските партньори за газа, първата реакция бе да се обърнем към „Газпром“, за да договорим газ на по-ниски цени. И другата реакция – веднага се скача на това, че няма да има общо решение за цената на газа в ЕС, а трябва да направим пак някакво снишаване пред Москва, доразви тезата си политологът.

Според Смилов състоянието на обществото е резултат на говоренето на лидерите. 

Тиражират се неверни твърдения сред обществото, като например, че непращайки оръжие ние подпомагаме спирането на войната. Това е точно обратно на реалното състояние – ако това се случи, Русия ще продължи в Молдова, а след това ще стигне и до нас. ПП, ДБ и ИТН поддържаха позицията, че трябва да бъде дадена военна помощ. Но за да се поддържа равновесието в коалицията Кирил Петков демонстрира една толерантност по отношение на БСП, коментира Смилов.