Даниел Смилов: Зад закона „Магнитски БГ“ не стои политическа сила, но и не ни е нужен

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Тази тема (за закона Магнитски БГ – б.ред.) влезе по странен начин – че се готви нещо, което не се готви на практика. Не мисля, че има нужда от такъв закон. Тази позиция изрази в студиото на БНТ политологът Даниел Смилов.

Не обсъждаме законопроект, зад който стои политическа сила…Когато се стигне до политическо решение – тогава можем да се обсъжда, дали е добър или не. Ако се направи такъв закон, то е да се предпази българския бизнес и икономика от американските санкции, които могат да ги блокират, коментира политологът.

Той посочи, че има други неща, които могат да се направят – реформа на правосъдието, отстраняването на главния прокурор, когато говорим за борбата с корупцията. 

Ако трябва да се компенсират темпове в съдебната реформа, то те са свързани с избор на нов ВСС и реформиране на прокуратурата, смята Даниел Смилов. 

Политологът смята, че желанието на ПП да влезе в Либералния алианс е нормално. Това е логичната стъпка, защото идеологически те са най-близки до Либералния алианс. Не вярвам, че ще има проблем да бъдат приети. Членството е изгодно и за двете страни, европейските либерали имат нужда от голяма партия в България. 

Той засегна и темата за РС Македония и дали може да има пробив в решаването на спора между София и Белград. 

Ние сме поставили 5 условия на РС Македония, най-важното от които е промяната на Конституцията…Ако тези условия се вплетат в преговорния процес и ЕС застане като гарант за изпълнението на тези задължения. Това би била много сериозна стъпка в полза на България. Ако това се реализира, може да говорим за пробив. Но това зависи от много фактори. Смятам обаче, че това е една база, на която може да се стъпи и тя да бъде изгодна и за двете страни.