Датският парламент нареди на депутатите да деинсталират китайската платформа TikTok

По препоръка на Датския център за киберсигурност

Датският парламент е помолил депутатите и всички свои служители да премахнат китайското приложение TikTok от мобилните си устройства поради риска от шпионаж, предаде АФП.

Това следва препоръките на Датския център за киберсигурност, който призова чиновниците и държавните служители да премахнат TikTok от телефоните си, след като Европейската комисия забрани приложението на служебните устройства, за да "защити" институцията.

Парламентът заяви, че е решил да препоръча "да не се използва TikTok на мобилните устройства, предоставени на членовете и служителите от датския парламент".

"Съществува риск от шпионаж при използването на TikTok, затова се адаптираме по съответния начин", заяви председателят на парламента Сорен Гаде.

Свръхпопулярната видеоплатформа, собственост на китайската компания ByteDance, е обект на засилен контрол поради опасения, че може да даде на Пекин достъп до чувствителни потребителски данни от цял свят.

Конгресът на САЩ прие забрана за сваляне на TikTok за повечето правителствени устройства, която президентът Джо Байдън подписа в края на декември. На служителите на федералните агенции неотдавна беше наредено да направят същото.

По-рано тази седмица канадското правителство забрани TikTok от всички свои телефони и други устройства. /БГНЕС