De Profundis: Невинната Русия – прекрасна тема за докторска дисертация

Колко още по-агресивно трябва да действа Кремъл, че да получи очаквания достоен отговор от Запада?

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Доживяхме, граждани, да получим една добра новина откъм Изток – България най-после попадна в списъка на недружелюбните за Русия страни.  
Ако не знаете, това са такива нагли държави, които не просто отказват да работят изцяло за руските интереси, но и най-подло смятат собствените си интереси за по-важни. А и не обичат руснаците искрено и лично – от великия вожд Путин, до последното пионерче, готово да предаде баща си на властта. 
В този списък обаче попадат почти всички страни по света, изключенията са малко и се чудя защо Кремъл се поти с дългия, а не се заеме с краткия вариант – на страните, които угаждат на Русия изцяло и я обичат всеотдайно. 
Но май се сещам защо – защото тогава писателите ще останат с чисто бял лист в ръка. Да, има още държави, които работят за интереса на Кремъл повече, отколкото за собствения си, 

но го правят от страх, не от любов

 А да видите какви беди ни чакат сега, като попаднахме в този руски списък – внушават някои болни мозъци в България. 
А всъщност никакви беди не ни чакат, напротив, само хубави неща. 
Например, поради съществуването на въпросния списък, Кремъл вече заплаши да накаже Чехия, като спре чешката бира на руските граждани. Ми прекрасно, тъкмо ще остане повече за нас, жадните европейски ценители. 
А България как ще накаже Путин – ще забрани на руснаците да идват на почивка тук ли? Само министър Марияна Николова и разследваният за руско шпионство Николай Малинов ще бъдат душевно наранени от такава мярка, казвам ви. Добре, де, и някой си Копейкин вероятно.  
Иначе аз например ще се зарадвам. И без това отдавна настоявам ние сами да прекратим руското „туристическо“ нашествие по много причини, най-малкото - защото съм чувал от специалисти, че масовото присъствие тук на руски туристи има отрицателен ефект върху качеството на българската туристическа индустрия. 
Като цяло, сега е много подходящ момент да се вземат 

по-сериозни мерки срещу агресивната руска политика,

 граждани, нещо, за което настоявам почти всекидневно от 2008 насам, откак Кремъл безцеремонно атакува Грузия. Тогава призовах за незабавен бойкот на всичко руско, включително на прекрасната руска водка - и ето, че 13 години по-късно самият Европейски парламент се приближи доста плътно до тази идея. 
На някой това може да изглежда твърде бавна реакция, но вероятно повечето хора ще се съгласят, че, в сравнение със стандартната европейска политическа реактивност, 13 години за наистина важно решение са нещо, което може да мине за „незабавно“. Да, все пак е по-близо до внезапното „маняна“, отколкото до безбрежното „иншаллах“.
Червен, зелен или пембен, но с неотдавнашната си извънредна резолюция по темата, ЕП ми върна поне малко от иначе напълно изгубената вяра, че някой ден европейските политици по-масово ще си извадят главата от задника и ще погледнат в очите проблема с 

озъбената срещу целия свят Русия

 
„ЕС да намали зависимостта си от руската енергия, да спре „Северен поток 2“ и строителството на спорни руски АЕЦ на своята територия“ – призова Европейският парламент, при това с голямо мнозинство от 569 гласа „за“, нищо, че българските комунистически мишки избягаха от гласуването. 
В резолюцията се осъждат категорично „подривните действия на Русия“ в европейски страни, включително в България, и се призовават държавите от Евросъюза да не приемат руски средства с неясен произход, както и да ограничат руските корупционни инвестиции. В тази посока специално са споменати България, Кипър и Малта, които трябва да спрат да дават на руснаци гражданство срещу инвестиции. 
България, както стана преди време около случая Скрипал, за малко пак да остане извън чадъра на европейската солидарност, този път с Чехия, но все пак се реши и изгони още един руски дипломат. А в Кремъл Песков побесня и се закани да ни го върне тъпкано. Най-вероятно, ще изгонят и те един-двама от нашите. 
Това също е добра новина, граждани. То означава, че ако разкриваме и гоним руските шпиони оттук с добро темпо, скоро няма да остане българско посолство в Москва и съответно руското ще трябва да се маха от София, защото няма да останат и контакти за реализация. Какъв само вечен мир и спокойствие ще настане тогава….. 
Но не се радвайте предварително, дотогава има още време, а и 

руснаците са отмъстителни 

като невестулки и ще търсят начин да ни навредят със или без посолство.
Ако погледнем обаче и малко по-широката картинка, ще си дадем сметка, че не само българското посолство може да си вдигне чуковете от Москва. Както е тръгнало светът непрекъснато да напада горката невинна Москва, така ще стане на практика с посолствата на всички демократични държави.  
Да, забелязвате ли колко невинна е Москва. Винаги, постоянно и за всичко. Всички останали са гадове, които непрекъснато кроят шапката на Русия, действат активно срещу нея, организирано или индивидуално я обвиняват безпочвено за каквото да се сетиш. И умникът Сергей Лавров затова иронизира - слава, Богу, че още не сме убили ерцхерцог Фердинанд. 
Хубав лаф – обаче когато нагло убиваш, тровиш и затваряш всеки, който ти пречи, когато целият свят вижда и осъжда действията ти, а ти се държиш, сякаш не си миризливецът, пръднал в трамвая, крачката до това да убиеш ерцхерцога и да подпалиш още една Първа световна война никак не е голяма. 
Невинната Русия - това наистина прилича на прекрасна тема за докторска дисертация по политология, толкова много материал има…... 
Да, Русия е невинна, когато взривява военни обекти в европейски държави като Чехия и България. Невинна е, когато шпионства в София и използва столицата ни за балканска столица на ГРУ. Невинна е, когато оказва натиск за промяна на българската политика в руска полза. Невинна е, когато заобикаля принципите на международното право и добрия тон в политиката, като мами и с граждански полети прекарва над България оръжия, предназначени за Сърбия. 
Ако някой обикновен човек беше толкова невинен, граждани, колкото е император Путин, отдавна щеше да бъде канонизиран за светец. А, вместо това, ние тормозим невинния човек с декларации и заплахи. 
Ето ви го например и американския държавен секретар Антъни Блинкен: „Ако Русия действа необмислено или агресивно, ние ще отговорим“. 
Ами хайде, де, колко още по-агресивно трябва да действа Русия, че да получи очаквания достоен отговор от Запада? 
Но – май не, въпреки обнадеждаващите декларации, май няма скоро да има сериозен отговор. Защото в политиката на Запада участват и типове като немския външен министър Хайко Маас, които дори в тази драматична ситуация призоваватза „диалог“ с Кремъл. 
„Не е в наш интерес да се включваме в тази конфронтационна врява“ – безцеремонно заяви Маас. 
Мисля, че в същата секунда Лавров е решил да му прати скромен подарък, защото Маас се превърна в поредния „полезен идиот“, който играе ролята на безплатен рупор на руската хибридна война. Защото всъщност руската версия за нещата е точно такава - Русия си седи там някъде на Изток съвсем невинна, нищо не прави, а светът, щото я мрази, вдига „конфронтационна врява“. 
Ех, Шрьодер, Шрьодер, що ли не остана единственият немски политик, готов да предаде интересите на демократичния свят, за да опази интересите на войнствения, диктаторски Кремъл!