Деница Сачева: България няма нужда от математическа коалиция, която ще се разпадне до месеци

Правителство без ГЕРБ-СДС не може да има, посочи още депутатът и бивш социален министър

Деница Сачева

Деница Сачева

Намираме се в ситуация на политическа криза и колкото по-скопо започнат да си говорят партиите, толкова по-добре. Това каза в студиото на Нова ТВ депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева.

Тя обясни, че според тях президенът донякъде е съучастник в това, което се случи и за ситуацията в държавата. Така че както се казва - кой каквото посее, това жъне. Той ще понесе и критиките, които са отправени към ПП, защото те управляваха с негова подкрепа. 

Деница Сачева даде да се разбере, че ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно, за да се реализира първия проучвателен мандат. 

На този етап нямаме право да отстъпваме от позицията да направим правителството с мандата на ГЕРБ-СДС. Ние все пак сме поличили най-голяма обществена подкрепа. Ние ще започнем диалог по конкретни приоритети, които много ясно сме ги заявили - по отношение на външна политика, антикризисни мерки, еврозоната и пр. И сме внесли с нашите законопроекти. Например, днес ще се проведе диалогъ към еврозоната. Ние ще се фокусираме към политиките. Но за много политически сили това май не е ясно. Ние дължим на нашите избиратеели, на хората, които са гласували за нас, да направи усилия за съставяне на кабинет, подчерта Сачева. 

И уточни, че ако се стигне до правителство на малцинство, ще се излъчат ярки личности, които са се доказали като професионалисти. 

На въпрос дали са склонни да подкрепят правителство с третия мандата, ако той бъде даден на Стефан Янев, депутатът от ГЕРБ-СДС обясни: Не виждам защо трябва да го предпоставяме и той да отиде в Български възход. Важни са разговорите за  политики, те очертават мнозинствата. Те трябва да станат ясни в пленарна зала, за да видим какви са аргументите на партиите, които отказват диалог. Правителство без ГЕРБ не може да има, защото ние сме тези, които правим опити, с предлагане на политики, с толерантност. А една математическа коалиция, която ще се разпадне до месеци, няма да има голям смисъл за страната.