Дипломат: Основата на срещата в Саудитска Арабия е мирният план на Зеленски, затова Русия не е поканена

Стефан Тафров

Стефан Тафров

Кремъл заяви, че иска да разбере повече за целта на планираната среща в Саудитска Арабия, която ще бъде посветена на войната в Украйна. Киев обаче ясно заяви, че Москва не е добре дошла на срещата. Саудитска Арабия планира да покани представители на западни държавни, на Украйна и на ключови развиващи се страни, за да бъде обсъден мирният план на украинския президент Володимир Зеленски, коментира пред Нова нюз бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Според него, това е опит да се помогне за примирие и е сключване на мирно споразумение.

"Турция може да продължи да играе адекватна посредническа роля за подписване на примирие между Русия и Украйна. Тя не може да бъде обвинена, че прави грешки, преценява точно кога има интерес от война и кога от мир. Те имат интерес от мир в конкретния случай, включително в Черно море", смята той.

Бившият дипломат Стефан Тафров посочи, че украинската дипломация полага усилия за прилагане на мирния план на Зеленски.

"Целта е да се съберат страни с неутрална позиция, не прилагащи санкции. Става дума за държави като Индия, Бразилия, Южна Африка. Саудитска Арабия има тесни връзки с Китай, затова е избрана. Дипломатическите ѝ успехи обнадеждават, че може да се превърне в мирен посредник. Целта е да се създаде международна среда, в която след среща на високо равнище накрая на годината, Русия да изпадне в международна изолация", заяви той. 

По думите му основата на срещата в Саудитска Арабия ще бъде мирният план на Зеленски, затова Русия не е поканена.

"На базата изтегляне на руските войски ще се водят разговори. Важно е да се започне процес на по-нататъшно изолиране на Русия в международен план, което може да ги принуди да се съгласят на смислени преговори, без да се накърнява териториалната цялост на Украйна", коментира Тафров.