Додик отрече, че в Сребреница е извършен геноцид

Той се срещна със сръбския президент Александър Вучич

Милорад Додик

Милорад Додик

„В Сребреница нямаше геноцид. Геноцидът е измислена форма за сатанизиране на целия сръбски народ."

Това заяви президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, цитиран от „Сараево таймс“ и БГНЕС.

"Геноцидът е измислена форма, с която се опитват да сатанизират целия сръбски народ и чрез индивидуални решения на съдилищата в Хага да прехвърлят колективната отговорност върху един народ, сръбския народ." - каза Додик, след срещата със сръбския президент Александър Вучич.

Той твърди, че процедурата на съда в Хага относно геноцида в Сребреница е „унищожила възможността за съвместен живот в Босна и Херцеговина (БиХ)“.

Според него в Сребреница са били убити около 3500 сърби и около 4100 бошняци.

В действителност по официалин данни са избити 8000 босненски мюсюлмани - мъже, жени и деца. Военното престъпление е извършено от сръбските сили, ръководени от генерал Ратко Младич.

"Страданието на сърбите се отхвърля като такова, а историята за страданието на бошняците е фаворизирана. Това е спекулация и измама, която са измислили, за да оправдаят бомбардировките, които НАТО извърши въпреки решенията на Съвета за сигурност и други компетентни институции. Всичко се прави в последователност на пренебрегване на историческите факти и фактите на място и, разбира се, без желание за изграждане на модерно бъдеще." - твърди президентът на РС.