Документалният филм, разобличаващ лъжите на Скопие, с премиера в Европейския парламент на 25 май

Лентата на Степан Поляков разказва за грубата фалшификация на историята, в която българите се представят като изверги

Степан Поляков

Степан Поляков

„Последно полувреме“, документалният филм на Степан Поляков, ще бъде представен на 25 май в Европейския парламент в Брюксел. Това сподели пред БГНЕС самият режисьор на лентата, разказваща за грубата фалшификация на историята, в която българите се представят от властите в Скопие като изверги.

„Последно полувреме“ е разказ за фалшификацията на историята. Документалната лента пресъздава истинската история на футболния мач между „Левски“ и скопския „Македония“, който се е играл през март 1942 г. Мачът е спечелен с 3:0 от „сините“. Любопитна подробност е, че по онова време мачовете са започвали с нацистки поздрав, но единият от отборите отказва да направи това и остава с прилепени до тялото ръце. Този морален подвиг в разгара на Втората световна война, когато нацистката машина е в апогея си, е извършен от играчите на „Левски“... Тази истина обаче е изопачена в съвременния македонски игрален филм „Трето полувреме“, в който българите са представени като нацистки изверги.

„Македонските власти финансираха игрален филм, в който българите са показани като хора, разстрелващи невинни евреи, а съпругите на българските офицери се наслаждават на това, докато си веят с ветрила, за да не им стане душно. Това е една свинщина и нищо повече, защото никога не е имало подобно нещо“, заяви Поляков.

Режисьорът е категоричен, че македонската страна целенасочено е поръчала заснемането на подобни кадри, защото те се запечатват в паметта на хората.

„Българският подход е джентълменски. Заснехме един документален филм с изцяло документални кадри, които сме извадили. От тях става ясно, че в бурния период между двете световни войни антисемитизмът и фашистките идеологии намират почва в много от развитите европейски държави, докато в България това не е така“, заяви Поляков. Той даже припомни, че дори в британския кралски двор е имало лица, които са се увличали по тази идеология, намеквайки за крал Едуард VIII, за когото има обилни сведения, че поддържа връзки с нацистка Германия.