Дойчин Василев: Човешка грешка отне живота на Атанас Скатов

Върхът е този, който поставя човек на мястото, той е мерило за неговите възможности, казва още алпиниста

Атанас Скатов

Атанас Скатов

Атанас Скатов беше едно явление, което заслужава да бъде изпратен подобаващо. Това каза в студиото на Би Ти Ви алпинистът Дойчин Василев.

Той счита, че причината за трагичния инцидент с българския алпинист е човешка грешка.

Грешка отне живота на Атанас Скатов. Можем само гадаем точно какво се е случило. Това, че е изкачил много върхове, не му гарантира безопасност, не означава, че човек е застрахован от инциденти. Във всички случаи откачвайки се от един парапет и закачвайки се на друг или на въже, е момента, в който остава не обезопасен и точно тогава се случва инцидента. Вероятно това е единственият момент, в който той е останал не обезопасен, разсъждава на глас алпинистът. 

К2 е много труден за качване връх. Не зная дали Атанас е взел в предвид всички обстоятелства. Когато се слиза от толкова висок връх се иска максимална концентрация. Такива върхове са честни съдии, които показват на хората колко могат. Не можете да го подкупите, да го заобиколите. Върхът е този, който поставя човек на мястото му. Това е една война, която изисква съответната подготовка. Затова и взима своите жертви, коментира още Василев.

По неговите думи алпинистите тръгват да катерят такива трудни върхове като К2 защото алпинистите търсят мерило за своите възможност. 

В алпинизма се върви от лесното към по-трудното. Всяко ново поколение ще върви по пътя на Атанас Скатов, за да доказват себе си. Но бих казал – в подобни ситуации човек да си опича акъла, да си отваря очите и винаги да е готов за изненада, категоричен е Дойчин Василев.