21 Декември, 2025

Дунавска топеница

Дунавска топеница

снимка: zvezdev.com

Зимно време туршиите и разядките са на особена почит. Вижте нашето предложение за бърза, лесна и вкусна разядка

Необходими продукти:

2 скилидки чесън
50 г черни обезкостени маслини
1 с.л зехтин ( олио )
2 яйца сварени
100 г сирене 'Дунавия'
100 мл готварска сметана ( кисело мляко) 
8 печени чушки

Начин на приготвяне:

Сметаната се разбива докато стане пухкава.
Яйцата се мелят със сиренето в блендер като се отделя жълтъка на едното за декорация 
Чушките се кълцат на дребно, както и маслините, а чесъна се счуква. Сметаната се смесва пасираните яйца и сирене, добавят се чушките и добре се разбъркват.
При сервиране топеницата се оформя с ринг, полива се с малко зехтин и поръсва с настърган жълтък. Около топеницата може да се накъсат зелена салата или маруля.

Рецепта: zvezdev.com

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза