Дянков: Ако утре влезем в еврозоната, активите на хората се увеличават с 30%

БНБ в момента спи по тази тема, посочи още той

Симеон Дянков

Симеон Дянков

Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%. Кампании против еврозоната има във всички страни преди влизането в нея. У нас обаче липсва комуникативна медийна кампания за разясняване.

Това коментира в ефира на Нова нюз бившият финансов министър Симеон Дянков.

БНБ в момента спи по тази тема, посочи още той.

Същият кашкавал, който се продава тук, в Брюксел струва с 15% по-малко. КЗК може да се намеси, ако е нужно, в конкретен сектор може да се сложи таван на цените, обясни още бившият финансов министър и добави, че има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки. 

Според Дянков вече не бива да се дават огромни субсидии на всички бизнеси.

"Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторниподчерта Дянков. И обясни, че различните сектори използват електроенергия по различен начин, субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите.

Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента, коментира той.