Емпатия към убиеца

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Виктор Шендерович написа, че претенциите на съда към уволнения кореспондент на „Дожд“ Коростелев са заради неговата „емпатия (съпричастност)  към мобилизираните руски войници“.

Както сам Коростелев написа: Жал ли ми е за гладните мобилизирани, изоставени от всички (за тях става дума)? Да“. 

Шендерович e готов да се съгласи с него: „Защото този Ванка, хвърлен на произвола на съдбата (на заколение) в студения окоп, Ванка, който няма възможност да се откупи от военкома, и може би дори незнаещ думата „емиграция“…Ванка, обречен дори на смърт от екипа на Скобаев и вярващ в Путин и в борбата с украиннацизма…той също е човек! И съжалението към него (не желанието за победа, а състраданието) от страна поне на негов съотечественик – не е никаква подкрепа на войната, а нормална човешка реакция“.

Към такъв войник аз не изпитвам съжаление

Аз искам всички, които участват в престъпната агресия на Русия против Украйна, да се чувстват колкото се може по-зле по отношение на „снарежението“, така и към „елементарните удобства на фронта“, да бъдат „гладни“ и „изоставени“. В такава ситуация те няма да могат ефективно да убиват украинци и по-скоро ще драпат да се спасят от войната.  

Те не са невинни овчици, а съучастници в престъпления – терористични атаки на путиновия режим в Украйна. И макар да са в най-низките нива в тази банда, те са участници в нея. Те служат на един престъпник, който не просто убива мирни граждани, но се е превърнал в заплаха за ядрена война, която застрашава съществуването на цялото човечество. Тази банда трябва да бъде унищожена на всяка цена и с всички възможни средства. Да се грижиш за интересите на участниците в тази банда, да ги съжаляваш - е морален идиотизъм.

А след това, след като свърши войната, новият Бели и Грас ще напишат за страданията на заблудените войници от пропагандата на путиновия Райх. Тогава  може и да ги съжалите. Но докато има битка, е абсурдно да състрадаваш агресивния престъпник, за това че на него му е студено, че е гладен, а кръстникът му е наредил да убива. 

Превод: Faktor.bg