Енергийният министър не знае на каква цена ще купуваме руски газ, ако се съгласят да ни доставят

Росен Христов

Росен Христов

С „Газпром“ преговаря „Булгаргаз“, а не държавата. Но преговорите имат силен политически нюанс от руската страна. Това заяви в студиото на Би Ти Ви служебният енергиен министър Филип Христов, пропускайки факта, че не ние нарушихме договора с „Газпром“, а руската страна ни го спря без обяснения.

В момента сме на изчакване на позицията на „Газпромекспорт“. От тях не сме получили позиция по редица отворени въпроси – цени, срокове за доставка, начин на плащане.  Въвличането на служебното правителство в преговорите, които не са прости, не мислим, че ще доведат до по-добър резултат. Но ние паралелно следваме възможностите за доставката на втечнен газ и тръбен газ през Турция, различни варианти за доставка на газ, допълни той. 

Енергийният министър обясни, че сме се отказали от танкерите втечнен газ защото е нямало къде да ги разтоварим. Слотовете, които функционират, към 3 август вече са били разпродадени, включително с разширението. 

Ние можехме да ги закупим от частни посредници, но цената на газа тогава щеше да бъде такава, че на практика нямаше кой да купи у нас. Тя щеше да бъде почти двойна на тази, която беше обявена – 250 лв.мегаватчас. На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена“. Нашата цел е не да доставим газ на каквато и да е цена. Средата на октомври гръцката страна ще обяви търг на слотовете за следващата година и ние ще участваме в него. Защото е по-добре да имаш осигурени слотове, което позволява да договорим газ на по-добри цени, очерта ситуацията Христов. 

По думите му в момента по интерконектор с Гърция не тече газ. Вътре има газ, но се тества системата за управление и други системи на експлоатацията, довършват се елементи по инфраструктурата. От 1 октомври интерконекторът ще заработи. Ще потече договореното с Азербайджан количество газ. Те са потвърдили възможност и за допълнителни доставки, но очакваме на каква цена ще ни предоставят газа и какво допълнително количество, каза енергийният министър. 

Имаме варианта за газа, за да нямаме студена зима. Идеята е да договорим максимално стабилни доставки на приемливи цени, така че икономиката ни да работи нормално. До този момент 63% е запълнено и хранилището в Чирен, като се надяваме да го запълним до 80%. Запълването на Чирен обаче е за да осигурим енергийната сигурност на региона и на Европа като цяло, каза на финала Росен Христов.