Епископ Йеротей призова отец Иван Янков да прекрати гладната си стачка

Изборът на Йеротей за Сливенски митрополит беше отменен от Синода

Епископ Йеротей

Епископ Йеротей

Агатополският епископ Йеротей се обърна към отец Иван Янков да преустанови гладната стачка и да прояви "послушание към свещеноначалието", предаде БНР. В обръщението си епископ Йеротей моли отец Иван да не дава повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си и че отчаян акт, какъвто е гладната стачка е равносилен на самоубийство.

До решението на отец Иван Янков да обяви гладна стачка се стигна, след като в началото на миналата седмица Светия синод реши да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Той каза, че ако умре вследствие на гладната стачка, отговорността за това ще е на синода, а не негова.

"Очаквам да извървим пътя на братската прегръдка и на "простено-прости". Ако обаче, както подозирам, те няма да извървят този път, след няколко дни 3-4 ще си приготвя лиген и ще изчакам да дойдат, да ми умият краката както Исус Христос уми на Апостолите. Да покажат, че църквата не е празна от съдържание. И че това, което го говорим за смирение, за братска взаимопомощ не е етикет, а е съдържание на църквата."

Агатополският епископ Йеротей посочва в писмото си до отец Йоан, че действието му, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие. Епископ Йеротей казва, че „не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.“ 

Агатополският епископ Йеротей, който от 2014 г. е и викарий на Сливенска митрополия, беше кандидатът, получил най-много гласове на Епархийският избор за нов Сливенски митрополит, проведен в края на февруари.