Ердоган и манипулираното видео с Кълъчдароглу и кюрдската ПКК

Проверка на Дойче Веле показва, че кадрите са фалшифицирани

Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган

Само дни преди ключовите избори в Турция Ердоган показа едно видео, от което трябваше да излезе, че съперникът му Кълъчдароглу е свързан с кюрдската ПКК. Проверка на Дойче Веле (dw) показва, че кадрите са манипулирани.

***

Видеото бе представено от турския президент в неделя на негов предизборен митинг. На събитието се чува как Ердоган се обръща към събралото се множество, задавайки въпроса: "Бихте ли тръгнали да гласувате за такива хора?". В това време големият екран зад него показа видеоматериал, който прилича на кадри от предизборната кампания на Кемал Кълъчдароглу, на които той призовава: "Нека заедно отидем до урните".

После фигурата на Кълъчдароглу изчезва и се появява друг човек, облечен във военна униформа. Кадрите изглеждат така, сякаш показват продължението от същия предизборен клип на кандидат-президента на опозицията. Но мъжът в армейските дрехи е Мурат Карайълан - един от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК). Организацията е обявена за терористична и от Европейския съюз, и от Съединените американски щати.

Твърдение: С показания клип Ердоган иска да демонстрира връзка между основния си съперник и ПКК, която е обявена за терористична групировка и от турското правителство. Автентично ли е видеото, показано от турския президент? Дали Карайълан наистина се появява в предизборния клип на Кълъчдароглу, за да демонстрира подкрепата си?

Проверка на фактите на ДВ: Невярно

Проучване на екипа за проверка на фактите на ДВ в сътрудничество с Турската редакция на ДВ доказа, че видеото от предизборния митинг е било манипулирано. Това е направено чрез комбинация на два отделни клипа, напълно различни като фон, съдържание и време, по което са правени.

Две видеа в едно

Първият от двата клипа е част от предизборно видео на Кълъчдароглу, което може да бъде изгледано в пълнотата му в неговия верифициран канал в Ютюб. 

То представлява стандартно политическо съдържание, призоваващо хората да гласуват и обещаващо победа. В него няма кадри на Карайълан или на ПКК.

Монтираният кадър, показан от Ердоган, който представлява близък план на оригинала, вероятно е взет от сцената, започваща на 37-та минута от видеото на Кълъчдароглу.

Този времеви отрязък може да бъде идентифициран, като се обърне внимание на думите на Кълъчдароглу ("да отидем заедно до урните") и се проследят движението на дясната му ръка и това на младите хора, които стоят зад него.

В оригиналния видеоклип на кампанията обаче сцената, която следва веднага след това, не показва Мурат Карайълан, а две жени, които излизат от сграда.

Старо видео

Второто видео - с един от основателите на кюрдската групировка – явно е много по-старо. То може да бъде открито чрез разширено онлайн търсене на подобни клипове на Карайълан във военна униформа.

Видеото показва как лидерът на ПКК говори за „начало на въоръжената борба на ПКК“ преди повече от три десетилетия. Това става ясно от уебсайта, на който е публикувано - кюрдската информационна агенция Firat News Agency.

В манипулираното от Ердоган видео кадрите с Карайълан вероятно са взети от този видеоклип. Целта е да се създаде впечатление, че лидерът на ПКК подкрепя Кемал Кълъчдароглу.

В обобщение - Ердоган представи манипулирани кадри, които са резултат от комбинирането на сцени от предизборния видеоклип на Кълъчдароглу с по-старо видеопослание на Карайълан и монтирани в един общ клип.

Политическото значение на фалшивото видео

Пелин Юнкер от Турската редакция на ДВ коментира, че Ердоган използва фалшивото видео със стратегическа цел - да привлече в максимална степен консервативните и националистически избиратели.

Предстоящите в неделя избори в Турция ще определят дали Ердоган ще продължи близо 20-годишното си управление като президент на страната. Той не е категоричен фаворит. Социологическите проучвания показват, че коалицията, която го подкрепя, изостава от опозиционния блок.

erdogan-twe.jpg