Ердоган към Байдън: Не виждаме достатъчен напредък от страна на Швеция за НАТО

Предприела е някои стъпки в правилната посока

Анкара не е видяла достатъчен напредък от страна на Швеция, за да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО, предупреди държавният глава на Турция Реджеп Таип Ердоган президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор в неделя преди срещата на върха на лидерите на НАТО тази седмица.

"Ердоган заяви, че Швеция е предприела някои стъпки в правилната посока, като е направила промени в законодателството за борба с тероризма", се казва в изявление на дирекцията за комуникации на Турция след двустранния разговор.

Но поддръжниците на "терористични организации" - прокюрдски групировки, включително ПКК и YPG, които са забранени в Турция - продължават да провеждат демонстрации в Швеция, се казва в изявлението. "Това обезсилва предприетите стъпки", се казва в него.

Призивът идва преди двудневната среща на върха на лидерите на НАТО в Литва, която започва във вторник. Байдън подкрепи стремежа да се постигне споразумение за Швеция на срещата във Вилнюс.

Администрацията на Ердоган блокира надеждите на Швеция да се присъедини към отбранителния съюз, обвинявайки Стокхолм, че подкрепя кюрдския сепаратизъм. Въпреки че първоначално обвини Финландия в същото, по-късно Ердоган даде зелена светлина на молбата на Хелзинки и страната стана член на НАТО през април.

По време на разговора Байдън и Ердоган обсъдиха и продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, като турският президент "отбеляза, че не е коректно да се свързва" искането на Анкара за самолети F-16 с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, се посочва в изявлението.

По време на разговора Ердоган също така е повдигнал въпроса за "желанието на Турция да съживи процеса на членство в ЕС", се посочва в изявлението. Турският президент е заявил, че би желал държавите - членки на ЕС, да изпратят "ясно и силно послание" в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в ЕС на срещата на върха на НАТО в Литва.

Макар че Турция стана кандидат за пълноправно членство в ЕС през 1999 г., през последното десетилетие преговорите на практика бяха в застой. Страната не се ангажира да извърши реформите, необходими, за да отговори на критериите, определени от Брюксел.

Ердоган и Байдън се договориха да се срещнат на четири очи във Вилнюс и да обсъдят подробно двустранните отношения между Турция и САЩ и регионалните въпроси, се посочва в турското изявление. /БГНЕС